Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Robotlámpát fejlesztenek az MIT-n

2007.06.24. 16:34
Egy MIT-s kutató olyan asztali robotlámpát készített, mely kikövetkeztetve figyelmünk irányát mindig oda világít, ahova nézünk. A fényforrás a színét is tudja változtatni, ezáltal teljesen azt a hatást kelti, mintha élő lenne.
A robotfejlesztők egyik központi problémája az antropomorfizmus kérdése: miért tekintünk emberinek egy gépet. Ez persze szorosan összefügg az intelligencia, illetve az intelligencia tulajdonítás kérdéskörével. Egyre több olyan robot születik, mely nem, vagy csak igen korlátozottan intelligens, mégis hatalmas karriert fut be az emberekből kiváltott érzelmi reakciói miatt. Ezek a robotok inkább interaktív művészeti alkotásoknak tekinthetők, mintsem a technológiai fejlődés fontos lépcsőfokainak, mégis a tudományterület társadalmi elfogadottsága és ismertsége szempontjából fontos szerepet töltenek be.

Ezen művészrobotok csoportjába tartozik AUR, az MIT asztali lámpa robotja. A lámpákat, - ahogy azt a Pixar filmstúdió zseniális egy lábon ugráló lámpa logója is jelzi - könnyen tekintjük emberinek, van lábuk, hajlékony törzsük és kerek fejük. Ezt használta ki Guy Hoffman a Média Laboratórium kutatója AUR megalkotásakor. A robot egy kamera rendszer segítségével azonosítja a tekintet irányát, és fényforrását automatikusan abba az irányba fordítja. Egy blendeszerű szűrő segítségével a világítás színét is tudja változtatni. Ha ránézünk "elvörösödik", akárcsak embertársai. Ha felállunk és kimegyünk a helységből kikapcsol.

 
Ugyan az MIT-ban fejlesztett tekintetirány-detektáló rendszeren kívül nincs különösebb újdonság AUR-ban, mégis a demo videókból is érezhető, hogy mennyire életszerű az ember-robot interakció ebben az esetben. A tekintet követése a megvilágítás irányával mondhatni valós hiányt pótol, és folyamatosan azt a pozitív érzést kelti bennünk, hogy a robot figyeli igényeinket, segít nekünk.