Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Robotrepülőkről támad a CIA

2002.11.08. 10:48
Az intelligens fegyverek és a robotrepülők egyre fontosabb szerepet töltenek be az amerikai hadászatban, a Pentagon is egyre nagyobb összegeket fektet ezek fejlesztésébe. Hétfőn egy CIA által üzemeltetett, tankelhárító rakétákkal felszerelt, távirányítású repülőgép lőtt ki Jemenben egy gépkocsit, amin valószínűleg az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetője is utazott.
A felrobbant autóban hatan utaztak, feltételezések szerint iszlám szélsőségesek, köztük az al-Kaida egyik vezetője, Ali Kaid al-Hariti. A támadás után nem lehetett pontosan tudni, mi is történt: egyes jelentések szerint a gépkocsit rakétatámadás érte, de valószínűbbnek tartották, hogy a kocsiban szállított robbanóanyag gyulladt be véletlenül.

Távirányít a CIA

Predator
Később vált nyilvánossá, hogy az autót a CIA lőtte ki, egy tankelhárító rakétákkal felszerelt, távirányítású repülőgéppel, írta a New Scientist. A robotrepülőket már széles körben alkalmazzák felderítésre, de a hétfői támadás volt az első alkalom, hogy felfegyverzett gépet vetettek be háborús zónán kívül. Az első fegyveres bevetésre egyébként idén került sor Afganisztánban.

A jelentések szerint a gép egy Predator típusú repülő volt, Hellfire tankelhárító rakétákkal felszerelve. Meg nem nevezett amerikai kormányzati források szerint a repülőt azért indították, hogy Maribban, Jemen északnyugati részén támadja meg a gépkocsit, röviddel hajnal előtt.

Kétmilliárd intelligens fegyverekre

Az elemzők szerint a távirányítású fegyverek egyre nagyobb szerepet kapnak az amerikai hadászatban, ugyanis viszonylag olcsón üzemeltethetők, és bevetésükkor nem kell emberveszteségtől tartani. John Pike, az amerikai Global Security katonai kutatóközpont munkatársa szerint a robotrepülők egyre fontosabbak a CIA titkos, katonai jellegű akcióiban is. A Pentagon jövőre kétmilliárd dollárt szeretne fektetni intelligens fegyverek és távirányítású repülők fejlesztésébe.

Érzékelők, impulzusok

Az amerikai hadsereg október elején tesztelte a Predatorokhoz fejlesztett új típusú tankelhárító rakétákat. Ezek a rakéták akusztikus és infravörös érzékelőkkel képesek befogni a mozgó tankokat és egyéb felfegyverzett járműveket.

Azonban nem csak rakéták indíthatók a távirányítású gépekről: a hónap végén a BAE Systems repülőgépgyártó cég bejelentette, hogy robotrepülőkben használható, kisméretű energiaimpulzusos fegyvereket fejleszt. A cég rádióhullámokkal és mikrohullámokkal üzemelő fegyverekkel is kísérletezik, ezeket a kommunikáció megzavarására és az ellenség számítógépeinek tönkretételére lehet használni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?