Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Robotrepülőkről támad a CIA

2002.11.08. 10:48
Az intelligens fegyverek és a robotrepülők egyre fontosabb szerepet töltenek be az amerikai hadászatban, a Pentagon is egyre nagyobb összegeket fektet ezek fejlesztésébe. Hétfőn egy CIA által üzemeltetett, tankelhárító rakétákkal felszerelt, távirányítású repülőgép lőtt ki Jemenben egy gépkocsit, amin valószínűleg az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetője is utazott.
A felrobbant autóban hatan utaztak, feltételezések szerint iszlám szélsőségesek, köztük az al-Kaida egyik vezetője, Ali Kaid al-Hariti. A támadás után nem lehetett pontosan tudni, mi is történt: egyes jelentések szerint a gépkocsit rakétatámadás érte, de valószínűbbnek tartották, hogy a kocsiban szállított robbanóanyag gyulladt be véletlenül.

Távirányít a CIA

Predator
Később vált nyilvánossá, hogy az autót a CIA lőtte ki, egy tankelhárító rakétákkal felszerelt, távirányítású repülőgéppel, írta a New Scientist. A robotrepülőket már széles körben alkalmazzák felderítésre, de a hétfői támadás volt az első alkalom, hogy felfegyverzett gépet vetettek be háborús zónán kívül. Az első fegyveres bevetésre egyébként idén került sor Afganisztánban.

A jelentések szerint a gép egy Predator típusú repülő volt, Hellfire tankelhárító rakétákkal felszerelve. Meg nem nevezett amerikai kormányzati források szerint a repülőt azért indították, hogy Maribban, Jemen északnyugati részén támadja meg a gépkocsit, röviddel hajnal előtt.

Kétmilliárd intelligens fegyverekre

Az elemzők szerint a távirányítású fegyverek egyre nagyobb szerepet kapnak az amerikai hadászatban, ugyanis viszonylag olcsón üzemeltethetők, és bevetésükkor nem kell emberveszteségtől tartani. John Pike, az amerikai Global Security katonai kutatóközpont munkatársa szerint a robotrepülők egyre fontosabbak a CIA titkos, katonai jellegű akcióiban is. A Pentagon jövőre kétmilliárd dollárt szeretne fektetni intelligens fegyverek és távirányítású repülők fejlesztésébe.

Érzékelők, impulzusok

Az amerikai hadsereg október elején tesztelte a Predatorokhoz fejlesztett új típusú tankelhárító rakétákat. Ezek a rakéták akusztikus és infravörös érzékelőkkel képesek befogni a mozgó tankokat és egyéb felfegyverzett járműveket.

Azonban nem csak rakéták indíthatók a távirányítású gépekről: a hónap végén a BAE Systems repülőgépgyártó cég bejelentette, hogy robotrepülőkben használható, kisméretű energiaimpulzusos fegyvereket fejleszt. A cég rádióhullámokkal és mikrohullámokkal üzemelő fegyverekkel is kísérletezik, ezeket a kommunikáció megzavarására és az ellenség számítógépeinek tönkretételére lehet használni.