Emma
9 °C
26 °C

Modellrepülőket is bevetnek Irakban

2003.03.29. 18:49
Kétméteres miniatűr robotrepülő segíti a katonákat a harcmezőn, vegyi fegyverek és ellenséges katonák után kutatva. Míg a hadsereg parancsnokai a csúcstechnológiás Predator és Global Hawk pilóta nélküli repülőgépekkel fontos objektumokat vehetnek célba, addig az egyszerű katonák a kisméretű Silver Fox robotrepülőgéppel játszadozhatnak, amely egy sporttáskában is elfér, írta a Wired.
Bármikor bekukkanthatnak egy homokbucka mögé

A hadszíntéren tartózkodó parancsnokok bármikor bevethetik a Silver Fox robotrepülőket, nem szükséges a fölöttesüktől engedélyt kérniük, mint a sokkal drágább Predator és Global Hawk bevetése esetén. "A csatatéren tartózkodó parancsnok akkor használhatja a Silver Foxot, amikor csak akarja" - mondta a Wirednek James Massey, a pilóta nélküli járművekkel foglalkozó Unmanned Vehicles magazin szerkesztője.

Háromszáz méter magasról kémlel

A két és fél méter hosszú, közel két méter szárnyfesztávolságú és kilenc kilogramm súlyú robotrepülő szárnyai levehetőek, így az egész felszerelés elfér egy átalakított golftáskában. A kisgép akár háromszáz méteres magasságba is képes felkapaszkodni parányi propellerével, és viszonylag hosszú ideig képes keringeni a levegőben. A Silver Fox a modellrepülőgépekben is használt Glo Fuel üzemanyagot használja.

Az Advanced Ceramics Research által kifejlesztett Silver Fox SnifferSTAR érzékelőkkel van felszerelve, amelyek több vegyi fegyver jelenlétét képesek kimutatni. Az érzékelők mellett egy GPS chip és egy giroszkóp képviseli a csúcstechnológiát a repülőgépben.

Eredetileg bálnákat figyelt az Ezüst Róka

A 2002 nyarán elkészült Silver Fox eredetileg nem háborús célokat szolgált, bár korábban is hadsereg használta: a tengerészet ezzel figyelte a hajók körül úszkáló bálnákat. A szövetségi környezetvédelmi szabályozások ugyanis megkövetelik a haditengerészettől, hogy a kísérleti robbantások és a nagy hangerejű hanglokátor tesztelése közben megbizonyosodjanak arról, hogy nincsenek bálnák a környéken.

Amikor technológia-központú gondolkodású tengerésztisztek hallottak a projektről, a Silver Fox sorsa megpecsételődött, és a tengeri emlősök helyett a szárazföldi tengerészek megsegítésére kezdték el használni. A tömeges gyártás megkezdésekor valószínűleg új feladatokat fog kapni a kis repülő, egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy az egyszerű megfigyelőt később fegyverrel is felszerelik.