Vilhelmina
11 °C
28 °C

Az űrrobot kézfogása

2000.09.29. 17:25
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) újfajta robotot fejlesztésén dolgozik, amely a tervek szerint az ISS űrállomáson venné át a legveszélyesebb műveleteket az űrhajósoktól. Első hallásra nem tűnik valami forradalmi dolognak, de a kutatókat lenyűgözte: a NASA legújabb fejlesztése ,,majdnem emberi" kezeket kapott. Ahol eddig legfeljebb egy harapófogószerű szerkezet helyezkedett el, ott ez a robot négy mozgékony ujjat és egy hüvelykujjat visel. A gépkéz szorítása pedig még Arnold Schwartzeneggerénél is keményebb.
A hároméves kutatómunka eredményét a szakértők mesterműként, a robotkutatás mérföldköveként emlegetik. A NASÁ-nak 3 millió dollárjába került a projekt. A Dexterous Robotics Laboratory eredetileg csak azt próbálta volna ki, hogy lehetséges-e olyan robotot építeni, amely az emberhez mérhető ügyességgel képes dolgozni a világűrben.

Több emberi kezet felboncoltak

A robot csavarhúzót kezel
Chris Lovchik, egykori órásmester, a NASA mérnöke több emberi kezet is felboncolt, hogy kifundálja, miként szimulálható a végtag fogáskészsége. Az emberhez hasonló forma azért olyan fontos, mert a robotnak emberek között, emberek számára alkotott eszközökkel kell dolgoznia. Az űrállomáson használnia kell például az ajtók kilincseit, a szerszámokat.

Az év végéig megépülő prototípus két kart, sztereó kamerát rejtő fejet, a törzse alá pedig egy csuklós lábat kap. De ezek a kiegészítések a konstruktőrök által eddig elvégzett munkához képest már szóra sem érdemesek - hangsúlyozza Robert Ambrose, a projekt vezetője. Ambrose véleménye szerint a robot első űrbeli bevetéséig még legalább öt évre lesz szükség.

Gondolkodni nem tud

C3-PO karja
A NASA robotja ugyan fantasztikus ügyességgel ruháztatik föl, de ,,agyi" képességei messze nem lesznek ilyen fejlettek. A gépet ugyanis távirányítással működtetik, méghozzá olyan technológiával, amely elsüthető volna bármelyik sci-fiben. A bonyolult javítási munkálatokat végző robotot az űrállomás belsejéből irányító űrhajós olyan szemüveget visel, amely a robot kameráiból származó képet közvetíti; kezein érzékelőkkel teletömött kesztyűk vannak, amelyek az emberi kéz minden mozdulatát átviszik a robot kezére. A technológia tökéletes változata az lesz majd, ha az irányító kesztyűk viselőjének közvetíteni tudják a tapintás érzetét is.

A robot természetesen bevethető lesz az űrkutatás számtalan területén. A világűrben nem csak a külső burkolat javításait végezheti, torzóját holdjáróra szerelve idegen bolygókat deríthet fel. A Földön atomlétesítmények aktív zónájában lehetne bevetni, de már protéziseket tervező szakemberek is érdeklődtek a NASÁ-nál a robot kezében rejtőző technológia iránt.