Árpád
-2 °C
4 °C

Az űrrobot kézfogása

2000.09.29. 17:25
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) újfajta robotot fejlesztésén dolgozik, amely a tervek szerint az ISS űrállomáson venné át a legveszélyesebb műveleteket az űrhajósoktól. Első hallásra nem tűnik valami forradalmi dolognak, de a kutatókat lenyűgözte: a NASA legújabb fejlesztése ,,majdnem emberi" kezeket kapott. Ahol eddig legfeljebb egy harapófogószerű szerkezet helyezkedett el, ott ez a robot négy mozgékony ujjat és egy hüvelykujjat visel. A gépkéz szorítása pedig még Arnold Schwartzeneggerénél is keményebb.
A hároméves kutatómunka eredményét a szakértők mesterműként, a robotkutatás mérföldköveként emlegetik. A NASÁ-nak 3 millió dollárjába került a projekt. A Dexterous Robotics Laboratory eredetileg csak azt próbálta volna ki, hogy lehetséges-e olyan robotot építeni, amely az emberhez mérhető ügyességgel képes dolgozni a világűrben.

Több emberi kezet felboncoltak

A robot csavarhúzót kezel
Chris Lovchik, egykori órásmester, a NASA mérnöke több emberi kezet is felboncolt, hogy kifundálja, miként szimulálható a végtag fogáskészsége. Az emberhez hasonló forma azért olyan fontos, mert a robotnak emberek között, emberek számára alkotott eszközökkel kell dolgoznia. Az űrállomáson használnia kell például az ajtók kilincseit, a szerszámokat.

Az év végéig megépülő prototípus két kart, sztereó kamerát rejtő fejet, a törzse alá pedig egy csuklós lábat kap. De ezek a kiegészítések a konstruktőrök által eddig elvégzett munkához képest már szóra sem érdemesek - hangsúlyozza Robert Ambrose, a projekt vezetője. Ambrose véleménye szerint a robot első űrbeli bevetéséig még legalább öt évre lesz szükség.

Gondolkodni nem tud

C3-PO karja
A NASA robotja ugyan fantasztikus ügyességgel ruháztatik föl, de ,,agyi" képességei messze nem lesznek ilyen fejlettek. A gépet ugyanis távirányítással működtetik, méghozzá olyan technológiával, amely elsüthető volna bármelyik sci-fiben. A bonyolult javítási munkálatokat végző robotot az űrállomás belsejéből irányító űrhajós olyan szemüveget visel, amely a robot kameráiból származó képet közvetíti; kezein érzékelőkkel teletömött kesztyűk vannak, amelyek az emberi kéz minden mozdulatát átviszik a robot kezére. A technológia tökéletes változata az lesz majd, ha az irányító kesztyűk viselőjének közvetíteni tudják a tapintás érzetét is.

A robot természetesen bevethető lesz az űrkutatás számtalan területén. A világűrben nem csak a külső burkolat javításait végezheti, torzóját holdjáróra szerelve idegen bolygókat deríthet fel. A Földön atomlétesítmények aktív zónájában lehetne bevetni, de már protéziseket tervező szakemberek is érdeklődtek a NASÁ-nál a robot kezében rejtőző technológia iránt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?