Emberi érintést utánoz a robotkéz

2006.06.12. 12:41
Amerikai kutatók mutatták be az első robotkezet, amely képes az emberi érintésre. A kéz az emberi ujjbegyekkel azonos érzékenységi fokkal tapintja ki a tárgyak anyagát, a Nebraska Egyetem kutatócsoportja szerint ezért a tapintószenzort a jövőben sebészeti műtéteknél is használhatják.

"Az emberi ujjbegy felbontása 40 mikron - egy mikron egymilliomod méter -, vagyis körülbelül fele az emberi hajszál átmérőjének. A 40 mikronos felbontásnak igyekszik megfelelni az eszközünk" - mondta a BBC-nek Ravi Saraf, mérnök professzor, a kéz fejlesztője.

Nanokéz

A kutatócsoport a magas szintű érzékenységet rendkívül vékony fémrétegekből állította elő, amelynek felső felületét félvezető nanorészecskékkel, alját elektródákkal borították. Ahogy a fémhártya egy felülethez ér, nyomás nehezedik a részecskékre, és összepréseli a rétegekkel. Ennek következményeként a részecskék fényt bocsátanak ki - ez az elektrolumineszcencia jelensége - és a látható fényt kamerával rögzíti az eszköz.


Egycentest fogdostak

"A legcsodálatosabb az egészben, hogy a kifejtett nyomás arányos az észlelhető fénymennyiséggel" - mondta Saraf. Az eszköz bemutatójakor egy amerikai egycentes érmét fogdostak a kézzel, ami kitapintotta Lincoln elnök ruháját, és a liberty szó utolsó betűjét. A kéz tapintórétege rendkívül érzékeny, ugyanakkor fejlesztői szerint rugalmas és szilárd anyag, amely nem csupán egyszer-, hanem többször használatos. Éppen ezért, Saraf szerint gyógyászati célokra is alkalmazható.

"Reményeink szerint alkalmazható lesz olyan műtéti beavatkozásnál, ahol a sebész "megérint" bizonyos szerveket és az érintés alapján megállapítja, hogy rákos, vagy egészséges szövet van-e az ujja alatt" - fogalmazott.  • Tippek
  • Személyi kölcsön