Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Robotvérrel kísérleteznek az űrhajósok

2003.04.07. 12:01
A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok olyan folyadékokkal kísérleteznek, amelyekből később robotvér készülhet. A technológia segítségével földrengésnek ellenálló épületek, egyénre szabott biztonsági övek és csendes mosógépek is előállíthatók.
Alakváltoztató folyadék

A különleges anyagot mágneses reológiai (MR) folyadéknak hívják. A szürke MR folyadékra jellemző, hogy mágneses mező hatására megkeményedik vagy megváltoztatja alakját, mondta el Alice Gast, a Massachusetts Institute of Technology kémikus professzora.

Az épületektől egészen a könyvekig

Az MR folyadékot többek között autók lengéscsillapítójában lehet felhasználni, de ennél sokkal nagyobb volumenű alkalmazására is van már példa: Japánban egy tudományos múzeum, Kínában pedig a Dong Ting tavon átívelő híd stabilitásáról gondoskodik MR folyadék. Az építményekben különleges ütközőket helyeztek el, amelyek a földrengések és a tomboló szélviharok hatását csillapítják, áll a NASA weboldalán olvasható ismertetőben.

Gast szerint valóban a lengéscsillapítás lehet az MR technológia legelterjedtebb felhasználási módja, ám számos más területen is alkalmazható. Az MR folyadékokból készülhet például a jövő robotjainak vére, amely sokkal természetesebb mozgást tesz majd lehetővé. A könyvkészítők olyan Braille írással készült könyveket adhatnának ki, amelyet a vak olvasók bármikor átírhatnak.

Még akadnak problémák

A kutatóknak azonban még sok problémát kell megoldaniuk: meg kell találnunk a mágneses mező pontos irányításának módját és meg kell érteniük a jelenség mögött álló folyamatokat, mondta Jack Lekan, a NASA Glenn kutatóközpont munkatársa. További problémákat okoz, hogy a földi gravitáció hatására megváltozik a folyadék tulajdonsága, illetve a hígabb MR folyadékok nem keményednek meg a kellő mértékben. A Nemzetközi Űrállomáson végzett InSPACE kísérletnek éppen az a célja, hogy leszámoljon ezekkel a problémákkal.

Az MR már piacképes

Mindeközben számos vállalat előállt MR technológiát alkalmazó készülékekkel. A Lord Corporation először egy MR mosógépet tervezett, amelyben mágneses ütközők csökkentik a zajt és a vibrációt, valamint energiát takarítanak meg. A vállalat autóban használható légzsákoknál és biztonsági öveknél is bevetné a technológiát. A gyorsan reagáló MR folyadékokkal olyan öveket készítenének, amelyek az utas súlyát és méretét figyelembe véve működnek.

Otthon is előállítható
A folyadék egyszerűbb változatát bárki előállíthatja otthonában, csupán vasport kell valami sűrű folyadékba, például kukoricaolajba keverni. Egy mágnes közelében a vasdarabok sorba rendeződnek és egy merev rácsot alkotnak, amely megkeményíti a különleges koktélt, a mágnes eltávolításával azonban a folyadék visszanyeri folyékonyságát.