Hermina
15 °C
27 °C

Vízen jár a robotrovar

2003.08.07. 12:41
Az amerikai kutatók megfejtették a vízen járás titkát, robotrovarjuk a molnárpoloskák mozgását utánozza.
Köztudott, hogy a csendes vizek - általában tavak - felszínén élő molnárpoloskák (Gerridae) a felületi feszültség miatt nem süllyednek el. A kutatók azt is megpróbálták megfejteni, hogy az apró rovarok miként hajtják meg magukat, de az elméletük mindeddig hibás volt. A teória alapján a fiatal molnárpoloskák túl gyengék lennének a vízen való mozgáshoz, ez azonban a valóságban nem így van.

Rovarvideó

A Massachusetts Institute of Technology kutatói azért készítették el a robotrovart, hogy megfejtsék ezt a rejtélyt. A kutatómunkában részt vevő John Bush a BBC-nek elmondta, hogy a kísérletben a robot mozgása közben megfigyelték a folyadék áramlását, mégpedig igen kezdetleges eszközök segítségével: tintát csepegtettek a vízbe, és egy nagy sebességű kamerával rögzítették az eseményeket.

Nem lóg a vízbe

John Bush, David Hu és Brian Chan felfedezték: a molnárpoloskának az a titka, hogy egyáltalán nem nyúl bele a vízbe evezés közben, csak a felszínt érinti. A csapások után azonban jól látható örvények keletkeznek.

A molnárpoloska robotváltozata sokkal nagyobb az eredetinél, és kevésbé könnyed a mozgása, az MIT kutatócsoportjának ennek ellenére sikerült megfejtenie ezt a természeti jelenséget.