Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rakétarepülőgép a sivatag felett

2001.11.13. 17:39
Újabb sikeres teszten esett át az űrturisták magánrepülőgépe, az EZ-Rocket hétfőn, amikor 2700 méter magasba emelkedett a Mojave-sivatag fölött. A rakétameghajtású géppel tervezői egy napon száz kilométeres magasságba akarnak emelkedni a világűrbe, ahol mikrogravitációs kísérleteket végezhetnének a kutatók, a turisták pedig boldogan fotózhatnák a Földet.
Dick Rutan és az EZ-Rocket
Az EZ-Rocket a hétfői próbaúton is mintaszerűen működött, csakúgy, mint az augusztusi első próbarepülésen. Dick Rutan, a tesztelést vezető veterán pilóta ezúttal 2700 méteres magasságba emelkedett a rakétameghajtású géppel, majd az üzemanyag kifogytával siklórepüléssel landolt. A teszt során óránként 340 kilométeres sebességgel száguldott az egyenként 400 font tolóerejű, folyékony üzemanyagú ikerrakéták által meghajtott gép.

Apró lépés a civilek számára

"A civilek számára ez volt a legelső apró lépés az űr meghódítása felé" - mondta Rutan, miközben kimászott az öccse, Burt Rutan által tervezett gép pilótafülkéjéből. A Vietnamot is megjárt Dick Rutan egyike a leghíresebb veterán pilótáknak, mióta Jeana Yeagerrel 1986 decemberében kilenc nap alatt, leszállás és tankolás nélkül körberepülték a Földet a Burt által tervezett Voyager repülőgépen.

EZ-Rocket

Olcsó az üzemanyag

A hétfői tesztrepülés volt az ötödik tesztje az EZ-Rocketnek, melyet kevesebb, mint félmillió dollárból építettek a Long-EZ kétüléses repülőgép módosításával. A hajtóművek izopropil-alkohollal és folyékony oxigénnel üzemelnek, és tesztenként mindössze 75 dollárnyi üzemanyagot fogyasztanak.

A rakétameghajtású gép továbbfejlesztett változatával rendszeres világűrutazásokat akarnak majd végrehajtani. A Föld felszínétől száz kilométernyire eltávolodó gép fedélzetén a tudósok mikrogravitációs kísérleteket végezhetnek, ám legalább ennyire vonzó az alacsony költségvetésű űrutazás gondolata a turisták számára is.