Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Bejelez a csomagolás, ha romlott az étel

2002.10.04. 12:36
Az arkansasi nemzeti toxikológiai kutatóintézet (NCTR) munkatársai olyan egyszerűen használható műanyagot fejlesztettek ki, amely a bomlástermékek alapján jelzi, ha megromlott a mélyhűtött élelmiszer.
A polimer lapokat az áru mellé, a légmentes csomagolásba helyezik. A New Scientist beszámolója szerint az eredeti színük akkor változik meg, ha a megromlott élelmiszer már egészségre ártalmas gázokat enged ki magából.

A lap színváltozása rózsaszín, kék és sárga lehet. Az árnyalatokat a fogyasztók a csomagoláson elhelyezett összehasonlító színekkel vethetik össze, és így azonnal megállapíthatják a fogyaszthatóságot.

Halak és rákok, sőt hús

A kutatásokat vezető Dwight Miller szerint a minőséget ellenőrző műanyaglapok két éven belül piacra kerülhetnek. Az első változat a mélyhűtött halak és garnélarákok fogyaszthatóságát képes jelezni.

A polimerréteg szerves színezőanyaga azonos azzal, ami rózsaszínre festi a pink rágógumit. Ez az anyag képes reagálni a romló áruból kilépő káros gőzök, ez esetben a trimetilamin, dimetilamin és ammónia jelenlétére.

A következő a zöldség lesz

Ugyanez a tesztlap működik a romlott marha- és bárányhús esetében is, jelentette ki Miller. Következő változatként a kutató a mélyhűtött zöldségek állapotjelzőjét tervezi kifejleszteni, amely a romlásnak indult zöldségekre jellemző savakat érzékeli majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!