Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bejelez a csomagolás, ha romlott az étel

2002.10.04. 12:36
Az arkansasi nemzeti toxikológiai kutatóintézet (NCTR) munkatársai olyan egyszerűen használható műanyagot fejlesztettek ki, amely a bomlástermékek alapján jelzi, ha megromlott a mélyhűtött élelmiszer.
A polimer lapokat az áru mellé, a légmentes csomagolásba helyezik. A New Scientist beszámolója szerint az eredeti színük akkor változik meg, ha a megromlott élelmiszer már egészségre ártalmas gázokat enged ki magából.

A lap színváltozása rózsaszín, kék és sárga lehet. Az árnyalatokat a fogyasztók a csomagoláson elhelyezett összehasonlító színekkel vethetik össze, és így azonnal megállapíthatják a fogyaszthatóságot.

Halak és rákok, sőt hús

A kutatásokat vezető Dwight Miller szerint a minőséget ellenőrző műanyaglapok két éven belül piacra kerülhetnek. Az első változat a mélyhűtött halak és garnélarákok fogyaszthatóságát képes jelezni.

A polimerréteg szerves színezőanyaga azonos azzal, ami rózsaszínre festi a pink rágógumit. Ez az anyag képes reagálni a romló áruból kilépő káros gőzök, ez esetben a trimetilamin, dimetilamin és ammónia jelenlétére.

A következő a zöldség lesz

Ugyanez a tesztlap működik a romlott marha- és bárányhús esetében is, jelentette ki Miller. Következő változatként a kutató a mélyhűtött zöldségek állapotjelzőjét tervezi kifejleszteni, amely a romlásnak indult zöldségekre jellemző savakat érzékeli majd.