Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Új majmokat fedeztek fel Brazíliában

2002.06.26. 11:07
Egy Amazonas vidéken tevékenykedő holland kutató két új majomfaj felfedezését jelentette be vasárnap. A macska méretű állatok felfedezésével harmincnyolcra nőtt az elmúlt tíz évben felfedezett főemlősök száma.
Marc Van Roosmalen, a Brazil Nemzeti Amazonaskutató Központ munkatársa a Rio de Janeirótól háromezer kilométerre fekvő Manausban dolgozik, és a Madeira és Tapajos folyók összefolyása környékén utazgatott, amikor váratlanul felfedezte a két eddig ismeretlen majomfajt.

A Callicebus bernhardi és a Callicebus stephennashi rendszertani névvel ellátott új fajok tudományos leírását a Neotropical Primates című tudományos szaklapban publikálta Roosmalen. Az új majmok macska méretűek és ők a 37. illetve 38. főemlős faj, amely 1990 óta vált ismertté a tudomány számára.

"Ez is mutatja, hogy milyen keveset tudunk a biológiai változatosságról." - kommentálta a felfedezést Russell Mittermeier, Roosmalen társszerzője.

Őserdőt ment a herceg majma

Callicebus bernhardi
A Callicebus stephennashi fő ismertetőjegye ezüstfehér szőre, amely homlokán fekete, arcán, mellkasán és végtagjai belső oldalán vörös színű. A Callicebus bernhardi szőre arcán, mellkasán és végtagjai belső oldalán narancssárga, hátán vörösesbarna, farka fekete és fehér pamacs van a végén.

A bernhardi majom egyébként Bernhard holland hercegről kapta nevét. A holland születésű, de brazil állampolgár Roosmalen bárkiről majmot nevez el, aki anyagilag is támogatja az Amazonas-vidéki természetvédelmi területek kialakítását. A brazil törvények szerint az a birtokos, aki földjét temészetvédelmi területté alakítja át, mentesül a telekadó alól. Van Roosmalen eddig két nagyobb területet vásárolt, így százötvenezer hektár őserdőt őriz érintetlen állapotában.

Ugrik, vízbe

Az Amazonas árterülete olyan folyószabdalta terület, amely leginkább egy szigetvilághoz hasonlít, ahol csak úgy termelik az új fajokat az egymástól elszigetelődő populációk.

Van Roosmalen egyébként egy másik, szintén általa felfedezett új faj, a törpe mamoset egyedeit kereste a területen. Ezt a majomfajt 1996-ban fedezte fel: a kutató manausi lakásának ajtaja előtt talált egy állatot, melyet a helyi halászok tettek oda.

A tudomány háromszáztíz majomfajt ismer, ebből kilencvenöt csak Brazíliában honos. A két új majom egyébként a negyedik és ötödik Roosmalen által felfedezett új faj. A kutató azt állítja, hogy húsz egyelőre meg nem nevezett fajt ismer - ezek valószínűleg mecénásra várnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!