Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Elvált apákon segíthet a Rorschach-teszt nyilvánosságra hozatala

2005.03.29. 15:58
A Rorschach-teszt titkos ábráinak körvonalait és az ábrákra adható válaszokat hozta nyilvánosságra az az amerikai társaság, amely gyermekükért harcoló elvált apák és gyermekük gyámságát elvesztő szülők jogaiért küzd. Az oldal hozzáállása és a szerzői jogi védelem alatt álló teszt publikálása a pszichológus szerint felháborító és büntetendő.

A Rorschach-teszt tíz tintafoltból áll, amelyeket Hermann Rorschach svájci pszichiáter dolgozott ki. A vizsgálatot végző pszichiáter vagy pszichológus a nonfiguratív tintaábrákhoz kapcsolódó szabad asszociációkat értékeli.

Elárulják

Az amerikai SPARC weboldalán található tanulmány pontos útmutatást ad a Rorschach-teszt lefolyását illetően, illetve támpontokat fogalmaz meg a tintafolt-ábrákra adott - a társaság tagjai által helyesnek ítélt - válaszokkal kapcsolatban.

A SPARC ismertetője szerint a Rorschach-tesztben nincsenek általános jó és rossz válaszok, de vannak olyan szimbólumok, amelyeket gyakrabban választanak a vizsgált személyek, és ezért ezek "iránymutatónak" tekinthetők. "A szerzői jog védelme meggátol bennünket abban, hogy az eredeti ábrákat publikáljuk, ezért körvonalakat használunk, és a pszichológusokhoz hasonlóan I-X-ig beszámozzuk a táblákat" - írják, majd sorra veszik az ábrákat és az általuk helyesnek és helytelennek ítélt válaszokat. Mi ezekből hármat mutatunk be, de mind a tíz megtalálható az angol nyelvű weboldalon.

Pillangó jó, duplacici rossz

"Az első ábránál azt figyeli a tesztelő, hogy Ön milyen gyorsan reagál. Ebből arra vonatkozóan von le következtetéseket, hogyan állja meg a helyét az új szituációkban. A legjobb reakció ebben az esetben, ha a leggyakrabban adott válaszok közül azonnal bemondja az egyiket. A többségi válasz a denevér, a pillangó, molylepke, és (az ábra közepén lévő) női alak. A maszk, a töklámpás, vagy az állatpofa szintén gyakori válaszok, de bizonyos összefüggésekben a pszichológus ezekből paranoiára következtethet. Nem érdemes a középen látható női alakról negatív vagy perverz állítást tenni, ugyanis ebből a szimbólumból az önkép kivetítésére következtetnek. Tartózkodjon az afféle megjegyzésektől, hogy ennek az alaknak két melle van, de nincs feje."

"Ennél az ábránál fontos, hogy észrevegye, hogy két emberi figurát ábrázol a kép: leggyakrabban nőalakot vagy bohócokat mondanak a válaszadók. Amennyiben ezt nem látja benne, a pszichológus arra fog következtetni, hogy problémái vannak az emberi kapcsolattartásban. Az eredeti ábra alsó részén látható piros területről többen vaginára asszociálnak, de mi azt tanácsoljuk, óvakodjon a szexuális tartalmú megállapításoktól. Minden Rorschach-ábrának van legalább egyfajta szexuális olvasata, azonban ha a tíz kártyából négy esetében valamilyen szexuális tartalmú utalást tesz, tesztelője az értékelésben skizofréniára fog következtetni."

"Ez az az ábra, amelynek alapján a szexuális preferenciára szoktak következtetni. A legtöbb válaszadó két embert lát, amelyeknek feltűnő melle és pénisze van. A hagyományos interpretáció szerint heteroszexuális válasz, ha a figurákat férfinak látják. Homoszexuális reakció, ha a figurákban nőket vélnek felfedezni, vagy androgün-természetű lényekről beszélnek."

Rorschach-ellenes

Az oldal nyitólapjának szövege szerint a SPARC célja, hogy a gyerekek a válás után a családi állapottól függetlenül mindkét szülővel megfelelő kapcsolatot tarthassanak fenn. "Arra bátorítjuk a gyermek felügyeletéből kizárt szülőket, hogy folyamodjanak pártatlan és igazságos jogorvoslatért, és ne adják fel a gyermekükért folytatott harcot. A gyermekelhelyezési ügyekben a nemi egyenlőséget támogatjuk, rendszerint apák ügyeivel kapcsolatban nyújtunk segítséget" - fogalmaznak a weboldal nyitólapján.

A társaság a Rorschach-tesztet is azért hozta nyilvánosságra, hogy segítse azokat a szülőket, akiket az alkalmassági vizsgálaton ezzel a teszttel ellenőriznek. A SPARC vállaltan ellenzi a Rorschach-tesztet, mert véleményük szerint ez a teszttípus "alkalmatlan és megbízhatatlan a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos vizsgálatok során".

A szájtfenntartók arra kérik az olvasókat, hogy ha tehetik, ne vessék alá magukat ennek a teszttípusnak. "Amennyiben nem akarja alávetni magát a Rorschach-tesztnek (és véleményünk szerint a gyermekelhelyezés kontextusában erre nincs is szükség), mondja azt a pszichológusának, hogy ismeri a tesztet, és hogy már látta az ábrákat. Amennyiben a pszichológusa etikus, ennek az információnak tudatában nem végezheti el a vizsgálatot" - fogalmaznak felhívásukban.

Titkos pacák

A Rorschach-tesztben használt "tintapacák" titkosak, bemutatásuk tiltott, éppen azért, hogy a vizsgált személyre spontán módon hassanak, és a reakciókat pontosan fel lehessen velük mérni. Emiatt a vizsgálat során alkalmazott tíz paca és a cikkekben vagy lexikonokban bemutatott tintaábrák nem ugyanazok, legfeljebb az ismeretterjesztés okán az utóbbiak hasonlítanak az eredetiekhez.

A SPARC jól tudja, hogy a Rorschach-teszt ábráinak publikálása törvényellenes, mivel a vizsgálatnál használt ábrákat szerzői jog védi. Éppen ezért a teszt ismertetését azzal a közléssel kezdik, hogy mivel csak a körvonalakat publikálják, nem sértik a törvényt. Innentől kezdve azonban egészen aprólékosan leírják, hogy mi történik, amikor az embert ezzel a teszttel vizsgálják. Leírják a kártyák pontos méretét, az ábrák színét (öt darab fekete-fehér, kettő fekete-piros, három színes), hogy a pszichológus hogyan nyújtja át a lapokat, és azt is hogy mi a helyes megfogalmazás. "Ne tartsa a kártyát megdöntve. Azzal kezdje a mondatait, hogy 'Ez úgy néz ki, mint...' vagy azzal, hogy 'Ez akár lehetne egy ...', és semmiképpen ne mondja azt, hogy 'Ez egy ...'. Ne sóhajtozzon, ne tegyen irreleváns megjegyzéseket, és tartózkodjon a költői megfogalmazásoktól. Ne takarja le a tenyerével a kártya egyes részeit, szemlélje egyben az ábrát! Ne várjon túl sokat a válasszal, de ne is reagáljon túl gyorsan " - fogalmaz a cikk.

A pszichológus szerint felháborító

Dobos Emőke pszichológus szerint az oldalon a Rorschach-tesztről közölt információk pontosak, a leírt interpretációkban nincs tévedés. Ennek ellenére etikátlannak és felháborítónak tartja, hogy nyilvánosságra hozták a teszttel kapcsolatos tudnivalókat. "Az attitűddel van probléma, azzal, hogy csalásra buzdít, és azzal, hogy az az alapfelvetése, hogy a gyermekelhelyezés során kiszúrnak az apákkal vagy az egyik szülővel. Aki nagyszerű, jó apa, azt a Rorschach is nagyszerű és jó apának fogja mutatni" - fogalmaz.

Az értékelés ráadásul sokkal komplikáltabb annál, amit a webszájton írnak. A pszichológus minden a vizsgálat során elhangzó szót leír, az egész kontextus alapján értékel, nem pedig egyetlen választ vesz figyelembe. "A leírtakkal ellentétben nem következtetünk azonnal skizofréniára abból, ha valaki sokszor válaszol szexuális tartalmú dolgokat, legfeljebb úgy értékeljük, hogy szexuálisan fűtött. A Rorschach-teszt adja a legtöbb információt a személyiségről, ugyanis nagyon mély tudattalanból gyökereznek a válaszok. Ráadásul a módszer mögött hetvenéves tapasztalat áll" - mondta Dobos Emőke.