Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A gépírás káros az egészségre

2001.08.06. 13:15
Legalább százötvenezer angol dolgozónak okoznak nehezen elviselhető kézfájdalmat az RSI-szindróma néven ismert, ismétlődő megterhelés okozta sérülések. A leginkább veszélyeztetett dolgozók közé a számítógépes munkahelyeken foglalkoztatottak tartoznak. A sérültek közül tavaly mindössze háromezren kaptak kártérítést munkaadójuktól, pedig a kézfájdalom hosszú időre munkaképtelenné teszi őket. Becslések szerint az angol cégek évente mintegy egymilliárd fontos forgalomkiesést könyvelhetnek el az RSI miatt. A probléma megelőzhető a kéz pihentetésével és ergonomikus munkahelyek kialakításával.
A középideg nyomása zsibbadást, fájdalmat okozhat a szürkével jelölt részen
Az angol szakszervezetek szövetségének felmérése szerint Angliában legalább 150 ezer ember szenved ismétlődő megterhelés okozta sérülésektől, ugyanakkor tavaly csak háromezren részesültek sérülésük miatt kártérítésben. Az RSI-szindróma (repetitive strain injuries, ismétlődő megterhelés okozta sérülések) által leginkább veszélyeztetett dolgozók közé a futószalag mellett manuális összeszerelő munkát végzők és a számítógépes munkahelyeken foglalkoztatottak, például a titkárnők és újságírók tartoznak. Az angol adatokból becsülve hazánkban 25 ezer ember szenvedhet RSI-ben.

Egymilliárd fontos forgalomkiesés a sérülések miatt

Becslések szerint az angol cégek évente mintegy egymilliárd fontos forgalomkiesést könyvelhetnek el az ismétlődő megterhelés okozta sérülések következtében. A sérült munkások egyharmada, mintegy nyolcmillió ember folyamatosan ugyanazt a mozdulatsort ismétli munka közben. Az eddig RSI miatt kifizetett legnagyobb összegű kártérítést, közel 250 ezer fontot egy banki dolgozó kapta tavaly.

Gyakori szüneteket javasol a szakszervezet

Egy másik, szintén banki dolgozókat érintő ügyben a számítóközpont munkatársai hosszabb munkaszüneteket, alacsonyabb termelési kvótákat és kártérítést is kialkudtak maguknak. A szakszervezet arra szólította fel az angol munkáltatókat, hogy mérjék fel a sérülések kockázatát, kötelezzék dolgozóikat gyakori szünetekre, és változtassanak az ismétlődő munkafolyamatokon.

Mi az az RSI?

Az olyan gyakran ismétlődő apró mozgások, mint a gépelés, zongorázás, vagy az SMS-ek írása rendkívül fárasztják az izmokat, az inakat, inszalagokat és az idegeket is. Ezek okozzák az összefoglalóan RSI (repetitive strain injuries, ismétlődő megterhelés okozta sérülések) néven ismert szindrómát. Ha valaki fájdalmat vagy zsibbadást érez a kezében, különösen a csuklónál vagy az ujjakban, és gyakran végez ismétlődő tevékenységet, akkor majdnem biztos, hogy RSI-ről van szó.

Az ínhüvelygyulladás meggyógyul

A fájó kezeket nem szabad túlerőltetni
A szakemberek az ismétlődő megterhelés okozta sérülések közé sorolják az ínhüvelygyulladást és a kéztőcsatorna-szindrómát (carpal tunnel syndrome) is. Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban az ujjak feszítőinek ínhüvelyén fordul elő, erős kézfájdalommal jár. Pihentetés, sínbe helyezés és gyulladáscsökkentő gyógyszerek néhány hét alatt meggyógyítják.

A kéztőcsatorna-szindrómán gyakran csak műtét segít

A kéztőcsatorna-szindróma lényege, hogy a kéztőalagútban futó idegeket a megterhelés hatására nyomni kezdi a felettük futó haránt csuklószalag. A beteg zsibbadást, fájdalmat érez a csuklójában és az első három ujjában, gyakran éjszaka. A problémát sokszor csak sebészeti úton lehet orvosolni, de gyakran segít a pihentetés is.

Ismétlés a fájdalom szülője

Az ismétlődő megterhelés okozta sérülésekből szinte lehetetlen meggyógyulni, ha a sérülést kiváltó ok továbbra is jelen van. Ha valakinek kéztőcsatorna-szindrómája lesz a gépeléstől, és két hét pihentetéssel elmúlik, várhatóan ismét ki fog újulni, ha az illető visszatér munkájához. Ezért nagyon fontos az ilyen típusú sérülések megelőzése a kéz pihentetésével és ergonomikus munkahely kialakításával.

Fontos a helyes tartás

A helyes tartás
A Harvard Egyetem RSI-munkacsoportja azt javasolja a kezüket féltőknek, hogy gépeljenek kényelmesen, gyakran pihenjenek, nyújtóztassák ki ujjaikat, és alakítsanak ki kényelmes munkahelyeket. Amennyiben valakinek egy órányi gépelés után megfájdul a keze, dolgozzon ötven perces egységekben, és legalább tíz percig pihenjen. Fontos a kéz megfelelő pozícióban tartása gépelés közben, és az is, hogy ne csuklómozgatással, hanem kézmozgatással érje el a kívánt billentyűket - így kevésbé terheli meg a kézfejet.

Még vágyálom az ergonomikus munkahely

A munkahelyi ergonómiáról rengeteg információ található a weben, így itt csak dióhéjban szólunk róla. Gépelés közben a könyöknek nagyjából derékszöget kell bezárnia, éppúgy, mint a térdnek. A lábszár és a felkar így függőleges, az alkar pedig vízszintes, a billentyűzet csuklóhajlítás nélkül használható. A felhasználó talpa szintén vízszintesen fekszik a padlón vagy a lábtámaszon. Az ergonomikus munkahelyeken a monitor felső széle nagyjából szemmagasságban van, így kényelmesen, mintegy 20 fokban lefelé nézve látgható a képernyő. Sajnos a legtöbb hazai munkahelyen ezek a feltételek nem adottak. Még eltarthat egy darabig, amíg a hazai munkáltatók ráébrednek, hogy a kártérítések és a forgalomkiesés komolyabb összegre rúg, mint az állítható székek és asztalok beszerzési költsége.