Árpád
-2 °C
4 °C

Megtalálták Ramszesz óriási gránitfejét

2008.09.25. 20:33
Szakálla és egyéb testrészei nélkül találták meg II. Ramszesz kőfejét. A 66 éven át uralkodó fáraó gránitkoponyája 67 centiméteres.

Az egyiptomi régészeti hatóság csütörtökön bejelentette, hogy egy több mint 3000 éves óriási gránitfejre bukkantak, amelyről feltételezhető, hogy II. Ramszesz fáraót jeleníti meg. A lelet a Kairótól nyolcvan kilométerre északkeletre lévő Tell Baszta térségében került elő. Ezen a környéken volt a macskaistennőnek szentelt ókori Per Basztet város, amely az Óbirodalomtól egészen a római korszakig fontos szerepet játszott Egyiptomban.

A Legfelsőbb Régészeti Tanács közleménye csak annyit árul el, hogy a felfedezés "nemrég" történt. A 67 centi magas fej feltehetően II. Ramszesz fáraónak a térségben állt egészalakos szobrához tartozott. Orra törött és hiányzik az uralkodó állára ragasztott szakáll.

A régészek folytatják az ásatást, keresik a szobor többi részét.

II. Ramszesz, akit a Nagy Ramszesz néven is emlegetnek, a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt. Ő volt az egyiptomi történelem leghosszabb ideig regnáló fáraója: 66 éven át, Kr.e. 1279-től 1213-ig igazgatta a nílusi birodalom sorsát. Szerte Egyiptomban palotákat és templomokat emelt, beleértve a híres Abu Szimbel-i templomot, amely a birodalom déli határainál hirdette az uralkodó dicsőségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?