Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Megtalálták Ramszesz óriási gránitfejét

2008.09.25. 20:33
Szakálla és egyéb testrészei nélkül találták meg II. Ramszesz kőfejét. A 66 éven át uralkodó fáraó gránitkoponyája 67 centiméteres.

Az egyiptomi régészeti hatóság csütörtökön bejelentette, hogy egy több mint 3000 éves óriási gránitfejre bukkantak, amelyről feltételezhető, hogy II. Ramszesz fáraót jeleníti meg. A lelet a Kairótól nyolcvan kilométerre északkeletre lévő Tell Baszta térségében került elő. Ezen a környéken volt a macskaistennőnek szentelt ókori Per Basztet város, amely az Óbirodalomtól egészen a római korszakig fontos szerepet játszott Egyiptomban.

A Legfelsőbb Régészeti Tanács közleménye csak annyit árul el, hogy a felfedezés "nemrég" történt. A 67 centi magas fej feltehetően II. Ramszesz fáraónak a térségben állt egészalakos szobrához tartozott. Orra törött és hiányzik az uralkodó állára ragasztott szakáll.

A régészek folytatják az ásatást, keresik a szobor többi részét.

II. Ramszesz, akit a Nagy Ramszesz néven is emlegetnek, a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt. Ő volt az egyiptomi történelem leghosszabb ideig regnáló fáraója: 66 éven át, Kr.e. 1279-től 1213-ig igazgatta a nílusi birodalom sorsát. Szerte Egyiptomban palotákat és templomokat emelt, beleértve a híres Abu Szimbel-i templomot, amely a birodalom déli határainál hirdette az uralkodó dicsőségét.