Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Kaszparov újra megküzd a géppel

2003.01.27. 16:16
Hat év után Kaszparov újra összeméri erejét egy számítógéppel, ellenfele ezúttal a Deep Blue "utódja", az izraeli építésű Deep Junior. Kaszparov szerint a gép csak úgy legyőzhető, ha az ember kontrollálni tudja érzelmeit - írja a Wired News. Az első partit 27 lépésben Kaszparov nyerte.
Garry Kaszparov hat éve vereséget szenvedett a Deep Blue-tól. Most azonban arra készül a sakknegymester, hogy még egyszer összemérje erejét a sakkomputerrel. Egy New York-i konferencián Kaszparov azt mondta, hogy be akarja bizonyítani: egy ilyen versenyben az emberi faj helyzete nem reménytelen.

A gép is csak ember?

Noha csak egy versenyről van szó, Kaszparov szerint olyan tudományos kísérletről is, amely az egész emberiség számára fontos. A sakkozó most Deep Juniorral méri össze erejét. A programozók, Amir Ban és Shay Bushinsky arról szóltak, hogy Junior - hacsak nem következik be valami katasztrófa, például áramszünet - verhetetlen.

A programozók úgy vélik, hogy az összecsapás bebizonyítja: a gépek is képesek az absztrakt gondolkodásra, sőt tudnak olyan őrülten is gondolkodni, mint az emberek. Ban és Bushinsky szerint azonban nem csak elvont gondolkodásra képes a gép, hanem kockázatot is tud vállalni. A Juniort megelőző komputerek csak a legbiztonságosabb lépések közül választották ki a legjobbat.

Junior egyébként nem olyan gyors, mint a Deep Blue volt. Az utóbbi másodpercenként 200-300 millió, míg az előbbi csupán 3 millió lépés elemzésére képes másodpercenként. Ugyanakkor Kaszparos - saját bevallása szerint - csupán három lépés elemzésére képes, ám azok a legjobbak.

Értelem és érzelem

Kaszparov szerint a gép legyőzésének kulcsa az érzelmekben keresendő. A gépek nem éreznek feszültséget, nem éhesek. A Kaszparov-Junior összecsapás hat meccsből áll majd és vasárnap délután fél négykor kezdődött a New York Athletic Clubban. A meccseket a Wired News élőben közvetíti, két nagymester, Yasser Seirrawan és Maurice Ashley kommentárjával.

Attól függetlenül, hogy nyer, vagy veszít, Kaszparov mindenképpen besöpörhet 500 ezer dollár fellépti díjat. A győztes jutalma további 300, míg a vesztesé 200 ezer dollár. Döntetlen esetén a felek megosztoznak az ötszázezer dolláros pénzdíjon. Az első partit vasárnap a többszörös világbajnok 27 lépésben nyerte meg az izraeli építésű Deep Junior ellenében.