Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Titkos lázmérés a repülőtereken

2003.05.12. 16:12
A ThermalVU a távolból képes ellenőrizni a SARS fenyegette régiókból érkezők testhőmérsékletét. Néhány légitársaság már most megtiltja a beszállást azoknak, akik testhőmérséklete 37,5 fok felett van.
Egy új fejlesztés lehetővé teszi emberek pillanatnyi testhőmérsékletének ellenőrzését, anélkül, hogy az érintettek ebből bármit észrevennének. Az infravörös alkalmazásokra specializálódott Indigo Systems és a WinSoft közös fejlesztése a repülőtereken jelenhet meg, a SARS elleni küzdelem részeként.

A ThermaSense az Indigo közleménye szerint egy alacsony árfekvésű megoldás, amelyet különösen az ázsiai piac részére fejlesztette ki. Alapjaiban egy kis infravörös kamera alkotja, a jelfeldolgozást pedig a ThermaVU elnevezésű szoftver végzi.

Sorbanállás, arcozás

Az alkalmazás elemzi a kamera emberek arcáról készített felvételeit, ahogy azok például egy repülőtér területére belépnek, vagy sorban állva várakoznak.

A rendszer, ha egy előre beállított határértéket túllépő bőrhőmérsékletet érzékel, rácsap a riasztógombra. A folyamatos önbeállítás ellenére számolni kell azzal, hogy a berendezés +/- 0,5 fokos pontossággal mér - a gyártó emiatt azt javasolja, hogy a kiszűrt utasok testhőmérsékletét mindenképpen ellenőrizzék egy hiteles orvosi hőmérővel. Néhány légitársaság egyébként már most megtiltja a beszállást azoknak, akik testhőmérséklete 37,5 fok felett van.