Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabadon engedték a gyógyult parlagi sast

2002.11.26. 14:53
A madárvédők kedden szabadon engedtek egy fiatal parlagi sast, melyet betegen fogtak be korábban. Idén már három fészket dézsmáltak meg vadorzók, öt fiókát elvittek, egy fiókát pedig sörétes puskával lelőttek. Az ügyben eredménytelenül zárult a nyomozás.
Kedden szabadon engedtek egy gyógyult parlagi sast a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Miskolci Vadaspark szakemberei. A legyengült fiatal madárra a Bükk-hegység lábánál találtak rá. A szakszerű gondozás következtében a sas felépült és ismét alkalmassá vált az önálló életre, ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy szabadon engedik.

Fészekrablók

Parlagi sas (Aquila heliaca)
A parlagi sas igen ritka, világszerte veszélyeztetett faj. Természetvédelmi értéke egymillió forint, hazai állománya jelenleg 60 pár, ami évente egy-két párral növekszik. Magyarországon idén már három parlagi sasfészket ért támadás. Június 10-én két fiatal sast raboltak el egy Heves megyei fészekből, majd július 6-án egy másik fészekből vittek el három, majdnem repülős fiókát. A harmadik fészekbe egyszerűen söréttel belelőttek, egy fióka elpusztult, a másik kettőt megvédte a sok vastag faágból álló fészekanyag. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás azonban eredménytelenül zárult, sajnos egyik esetben sem lett meg a tettes és a fiatal sasok sem kerültek elő. Az sem zárható ki, hogy kicsempészték őket az országból. A parlagi sas védelmének programját a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a nemzetközi madárvédelmi szervezet, a BirdLife International is évek óta támogatja.