Ágnes
-1 °C
2 °C

Ház azonnal, vízből és levegőből

2005.03.16. 13:43
Menekültek elszállásolására és a természeti katasztrófák sújtotta övezetekben használnák a londoni mérnökök által tervezett instant házat. Az "Épület egy táskában" elnevezésű lakóhelyet a tervezők cementalapú, kisméretű szerkezetnek képzelték el, amelyet ha tulajdonosa fel akar állítani, egyszerűen vizet tölt a táskába, majd felfújja az épületet. Tizenkét órával később, száradás után készen áll a barakk.

Az azonnali menedék feltalálói a londoni királyi művészeti főiskola diplomáztak ipari formatervezés szakon. William Crawford és Peter Brewin a brit cementtársaság versenyén dolgozta ki a vízzel higítható ház ötletét, írta a Wired magazin.

A mérnökpáros 16 hónapot töltött az ötlet tökéletesítésével, majd nyolc prototípust állítottak elő, egynyolcad arányban kicsinyítve. A cementalapú felfújható szövet ötletét máris szabadalmaztatták, majd hónapokat töltöttek azzal, hogy ENSZ-táborokban népszerűsítsék terméküket.

Pozitív visszajelzést kaptak

"Ha már elérhető lenne a normál méretű változat, azonnal vennénk tíz darabot" - mondta Monica Castellarnau, egy ugandai menekülttábor vezetője.

A 230 kilogrammos táska 16 négyzetméteres barakká alakítható. A termék ára 1100 font (390 ezer forintnak megfelelő összeg), ami a hasonló méretű faépületekhez mérten olcsó.

A termék egy műanyag zacskóhoz hasonlít, amibe éppen annyi víz fér, amennyi az épület kialakításához szükséges . Nincs szükség méricskélésre, egyszerűen csak önteni és várni kell.

"Ebben a menedékben az is nagyszerű, hogy steril, ami eddig kivitelezhetetlen lett volna, pedig a krízishelyzetekben végrehajtott operációk esetében ez elengedhetetlen" - nyilatkozott a barakk további felhasználási lehetőségeiről Crawford.