András, Andor
-3 °C
3 °C

Krisnával a szkepszis ellen

2005.03.11. 10:30
A www.szkepszis.hu-t, "a tudományos kételyek honlapját" hirdető plakátok jelentek meg nemrégiben a budapesti metróaluljárókban, az Index illetékes rovata pedig nagy erőkkel kattintott, hogy kiderítse: kinek jut vajon eszébe, hogy pénzt költsön a tudományba vetett hit elleni propagandára.

"Néhány évszázadon keresztül úgy tűnt, hogy a tudomány mindent képes elmagyarázni anélkül, hogy közben számolna egy természetfeletti, legfelsõ lény létezésével", áll a www.szkepszis.hu nyitólapján, A tudomány felfedezi Istent című kötet ajánlójában. A látogató először ezen a ponton foghat gyanút, hogy előzetes várakozásaival ellentétben nem ufológiai és konspirációelméleti oldalra bukkant, hanem a tudományba vetett hitéből kívánják kitéríteni, és Darwin tanai helyett a védikus filozófia alapvetései mellé állítani. Mivel azonban impresszum, e-mailcím és linkek hiányában nem derül ki, honnan ered a sok szkepszis, a látogató kénytelen-kelletlen a kétely nyomába ered, és a végére jó esetben meg is világosodik.

Modern lábakon a szkepszis nyomában

Az "Ősrobbanás?" rovatból például megtudja a látogató, hogy a "Nagy Bummot" a tudósok nem tudják megmagyarázni, logikus módon semmiképpen, Einstein pedig tévedett, amikor megfogalmazta a relativitáselméletet. "Az élet misztériuma" rovat cikkei szerint Darwin is tévedett, mert ha a Galapagos-szigeteken tett látogatása során elesik, lehorzsolja a térdét, majd a seb idővel begyógyul, saját elmélete alapján soha nem tudta volna megmagyarázni, hogyan történhetett mindez. "A fajok származása" rovatból megtudható, hogy az állati ösztönök sem léteznének, ha igaz lenne az evolúciós elmélet, "Az ember eredete" rovat egyik cikke pedig többek között arra hívja föl a figyelmet, hogy "3,6 millió évvel ezelőtt élt elődeinknek rendkívül modern lábaik voltak."

A továbbiakban egy Szadáputa dásza által jegyzett cikkből fény derül arra, hogy Descartes, Huxley és Spinoza is mechanisztikusan gondolkodott, de a Bhagavad-gita, a védikus szövegek kifogyhatatlan tárháza minden problémára választ ad.

"A cikkekből egyértelműen kiderül (...) hogy a szerzők kételkednek a modern tudomány néhány sugallatában, és hogy a védikus szemlélet elkötelezettjei" - nyilatkozta az oldal szerkesztője, Tasi István, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanára az Indexnek."Ez egyáltalán nem titok, ugyanakkor nem akarunk ajtóstól rontani a házba, bárkit bármivel kapcsolatban győzködni." Tasi - szerzetesi nevén Isvara Krisna dász - elmondta, hogy a szkepszis.hu már régóta működik, sőt nyomtatott változata is létezett valamikor. A szájt két hónapja újult meg, és a tízplakátos reklámkampányt barátai pár tízezer forintos adományából szponzorálta a szerzetes. Tasi szerint ugyanakkor "a város felett lebegő 'Szkepszis' léghajó még várat magára".

Egyszer élünk. Enjoy

"Az is csak a szavakkal való bűvészkedés egyik formája, ha nyíltan azt állítjuk, amint azt sok tudós teszi, hogy a világegyetem véletlenül jött létre. Ez a magyarázat nem magyarázat" - írja a szkepszis.hu, ami egyébként úgy is elérhető, ha valaki a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége webszájtján a "Tudományos kutatás" menüpontra kattint. Tasi szerint ugyanakkor a mai tudomány sok tekintetben "a materialista filozófia igazolatlan alaptéziseit népszerűsíti. Anyagból lettünk, egyszer élünk, enjoy," - mondja Tasi. "Sekélyesnek és hamisnak tarjuk ezt a világszemléletet, ezért szeretnénk rámutatni a hiányosságaira, voltaképpen a "nyugat" alapideológiájának ingatagságára."

Világos minden: a tudomány ellentmond a logikának. Jöhetnek a logikus védikus tanok.