Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Schwarzenegger lecsapott a rossz zsírsavakra

2008.07.26. 09:09
Számos halálos szív- és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek a transz-zsírsavak, ezért betiltják őket Kaliforniában.

Aláírta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban elsőként az ország nyugati partvidékén fekvő szövetségi államban kitiltják az éttermekből az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket.

A testépítőből és filmsztárból politikussá lett Schwarzenegger helyi idő szerint pénteken látta el kézjegyével a jogszabályt, amely 2010-től kitiltja a növényi olajok hidrogénezése közben keletkező zsírsavakat tartalmazó étkeket az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államának éttermeiből. A tilalmat 2011-től a pékségekre is kiterjesztik, a törvény megsértőit pedig 25-től ezer dollárig terjedő pénzbírságra büntethetik.

Schwarzenegger azzal indokolta a tilalmat, hogy az úgynevezett transz-zsírsavak összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, márpedig Kaliforniában e betegségcsoport a leggyakoribb halálozási ok.

Korábban már több amerikai város és gyorsétterem-lánc is bevezetett hasonló korlátozást, de egy egész államból most először "tiltják ki" a transz-zsírsavakat.

Ez utóbbiak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben telítetlen zsírsavakból keletkeznek a hidrogénezésnek nevezett folyamat során. A margarinok például hidrogénezett növényi olajok, amelyeket mesterségesen tesznek szilárddá. A hidrogénezés hatására a zsír elveszíti értékes kötéseit és telítetté válik, a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik.

A transz-zsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá, növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a jó, HDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A rendszeres testedzés hatására a HDL-koleszterinszint kellően magas lesz ugyan ahhoz, hogy még a magas, káros LDL-koleszterinszint mellett is kellő védelmet nyújtson az érfalaknak és a szívnek, a transz-zsírok azonban ezt nem engedik, ezért a telített zsírokhoz képest dupla kockázatot jelentenek az ember egészségére.