Judit
3 °C
7 °C

Szupernova tarolta a Földet egykoron?

2002.03.11. 15:09
Két kutató a csillagászati, paleontológiai és geológiai kutatások eredményeiből azt olvassa ki, hogy több millió évvel ezelőtt egy közelben felrobbanó csillag sanyargatta a földi élővilágot.
Narciso Beinitez és Jesus Maiz-Apellanis szerint pár millió évvel ezelőtt ökológiai kataklizmát okozott a Naprendszer közelében elhaladó kisebb fiatal csillagokból álló rendszer, amelynek egy egyik tagja valószínűleg felrobbant.

"Senki sem gondolt arra, hogy egy csillagcsoport ennyire közel lehetett a Földhöz abban az időben." - magyarázza elméletét Benitez.

Vaseső

A két tudós csillagászati, paleontológiai és geológiai kutatásokat tanulmányozott a feltételezéseiket alátámasztó adatokért.

"A keresés során talán az egyik első kiugró adatot egy 1999-es kutatásban találtam." - mondja Benitez. A kutatást egy német tudóscsoport végezte - az óceánfenék alól fúrással felhozott kőzetmintákban különös ritka vasizotóp jelenlétét mutatták ki.

A német kutatók feltételezése szerint az izotóp egy szupernovából származik, azonban egyetlen olyan csillagot sem találtak a Naprendszer közelében, amelyet azzal lehetett volna gyanúsítani, hogy vasporral szórta volna meg a légkört.

Maiz-Apellanis és Benitez némi nyomozás után mégis előállítottak egy gyanúsítottat - a Scorpius-Centaurus OB csoportot amely viszonylag közel haladt el Naprendszerünk közelében évmilliókkal ezelőtt.

Nehéz napok a tengerben

Matilde Canelles mikrobiológus (Benitez felesége) tengeri fosszíliákat tanulmányozva egy kétmillió évvel ezelőtti kataklizma bizonyítékaira bukkant. Benitez szerint a Scorpius-Centaurus csillagcsoport olyan közel volt, hogy amikor egyikük szupernovává vált, a robbanás energiája egyszerűen elsöpörte az ózonréteget. Az ultraviola sugaraktól ezt követően semmi sem védte a bolygó élővilágát.

"Ez jelentősen csökkentette a fitoplankton biomasszát, amelynek mélyreható következményei voltak a tengeri populációkra nézve." - mondta Benitez. Tömeges kihalások következtek be, tette hozzá az Index apokaliptológusa.

A kutatók szerint elméletük kellő alátámasztásához még több kutatási adat szükséges. A Scorpis-Centaurus következő felrobbanó tagja várhatóan az Antares lesz - a csoport ma azonban biztonságos távolságban tartózkodik a Földtől ötszázezer fényévre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?