Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kutatókám, azt derítse ki, hogy...

2005.03.31. 14:31
Egy brit felmérés szerint a tudományos kutatás kommercializációja a szponzorok ízlésének megfelelően torzítja az eredményeket. A női kutatókra ráadásul nagyobb nyomás nehezedik, mint a férfiakra.

A két érdekvédelmi szervezet által megrendelt felmérésben 358 tudóst kérdeztek meg. A szervezetek "rendkívül elszomorítónak" találták az eredményt, és rendesen finanszírozott kutatásokért, illetve a tudósok fix időre szerződtetésének felszámolásáért kiáltanak.

Az Egyesült Királyság tudományos akadémiája új szabályok kidolgozásába fogott a probléma megoldása érdekében.

Kommersz lejáratódás

Az egyetemi és állami kutatóintézetekben végzett felmérés szerint a kutatók több mint tíz százalékát kéri arra a kutatás anyagi támogatója, hogy a végkövetkeztetéseket az elvárásaihoz igazítsa. Kiderült továbbá, hogy a nőkre nagyobb nyomás nehezedik.

A kutatási eredmények meghamisítására irányuló kérések rossz hírét keltik a tudománynak és fenyegetik az államnak adott tudományos tanácsok integritását, így aláássák a közvélemény állami intézményekbe vetett bizalmát.

A tudósok túlnyomó többsége (84,5 százaléka) viszont úgy nyilatkozott, hogy soha nem kérte szponzora a kutatási eredmények meghamisítására.

Ezt felejtsük el

Az online felmérésben résztvevők 7,9 százaléka mondta azt, hogy nagy vonalakban kérték őket a megfelelő eredmény kialakítására; 1,2 százalék válaszolta, hogy a kérés teljesítése esetén további szerződésekkel kecsegtették őket, 1,7 százalékukat pedig támogatóik beszélték le a kutatási eredmények publikálásáról.

Az adatok szétválogatását követően kiderült, hogy a kutatónők 11,5 százalékát kérték a konklúziók kozmetikázására, míg a férfiaknak csak 6 százalékát. A nők 1,5 százalékát csábították további szerződésekkel, miközben ezt csak a férfiak 1 százaléka ellen vetették be. Harmadrészt: a nőtudósok 2,3 százalékát próbálták lebeszélni a publikációról, szemben a férfiak 1,5 százalékával.

Nincs idő vesztegetni

"Elkeserítő, hogy bizonyos körök továbbra is figyelmen kívül hagyják a kommercializáció és a függetlenség megszűnésének veszélyével kapcsolatos figyelmeztetéseinket" - mondta Sue Ferns, az egyik érdekvédelmi szervezet, a Prospect vezetője a BBC-nek.

A királyi akadémia témába vágó munkacsoportjának vezetője, Sir Patrick Bateson közölte: az efféle praktikák valóban nem kívánatosak. Jelezte továbbá: az akadémia hamarosan nyilvánosságra hozza ajánlásait, amelyek alapján a kutatási eredmények közlésekor kiszűrhető a támogatóktól származó esetleges elfogultság.