Illegálisan viszik külföldre a magyar őssejteket?

2003.03.14. 12:10
Az újszülöttektől vett őssejtek tárolásában közreműködő Sejtbank Kft. az ellehetetlenüléstől fél, mert az Országos Vérellátó Szolgálat és az Egészségügyi Tudományos Tanács megkérdőjelezte kivitelének jogszerűségét. Az egészségügyi tárca illetékese szerint a cég elmulasztotta beszerezni a szolgáltatás szükséges engedélyeket.
A hét elején a Sejtbank Kft. képviselői állásfoglalást kértek az Egészségügyi, Családügyi és Szociális Minisztériumtól (ESZCSM), erősítette meg az Indexnek Kereszty Éva Margit, a tárca gyógyító és ápolási főosztályának vezetője. Az őssejtek levételével és kivitelével foglalkozó cég tevékenységének általános kivizsgálása megkezdődött. Természetesen nehezíti a helyzetet, hogy a Sejtbank Kft. már egy éve folytatja a tevékenységét, mondta a főosztályvezető.

Százan várnak mintavételre

"A köldökvérből kinyert őssejtek magyarországi jogi hátterének rendezése akut kérdés" - mondta el Merhala Zoltán, a Sejtbank Kft. ügyvezetője. Jelenleg ügyfeleik közül mintegy százan várnak szülésre, és teljes a kérdésben a tanácstalanság. A szülés közben, a még pulzáló köldökzsinórból kinyerhető őssejteket 72 órán belül külföldre kell juttatni, különben hasztalan a beavatkozás.

A mintát levétel után azonnal továbbítják a Cryo-Cell belgiumi központjába. Azok a szülők, akik újszülött gyermekük őssejtjeit megőrzik, a 300 ezer forintos egyszeri díjjal az őssejtek 20 éves tárolását váltják meg. Az addigra nagykorúvá váló személyt hat hónappal a határidő lejárta előtt értesítik, hogy rendelkezzen a minta további sorsáról, mondta Merhala Zoltán.

Működnek a jogszabályok

Kereszty Éva Margit szerint szó nincs jogi bizonytalanságról, a helyzet egyértelmű. Az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalása csak annyit tartalmazott, hogy az őssejtek kezelése egészségügyi szolgáltatásnak minősül, és így szükséges az ÁNTSZ engedélye. Ezen nem változtatna a tárca semmilyen külön állásfoglalása.

A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nem világos, ténylegesen hogyan zajlik az őssejtek kezelése. Magyarországon a vonatkozó jogszabály 1998-as hatálybalépése óta előírás, hogy ha valaki egészségügyi szolgáltatást kíván folytatni, előzőleg meg kell szereznie az engedélyeket.

Gyors eljárás

Annak nincs akadálya, hogy a cég gyorsan megkapjon minden szükséges engedélyt, jelentette ki a főosztályvezető. Hiszen ha a cég valóban komoly európai laboratóriumokkal működik együtt, a háttérintézetek mindenképpen rendelkeznek EU-akkreditációval. "Magyarországon az elmúlt években azért harmonizáltak 200 jogszabályt, hogy például a minősített laboratóriumok engedélyeit az ÁNTSZ elfogadhassa" - mondta Kereszty Éva Margit. Ugyancsak minősíteni kell az őssejtek levételére használt eszközöket, és ha a magyar cég végzi ezek forgalmazását, erre is meg kell szereznie az engedélyeket.

Az ÁNTSZ korábban nem bánta

A Sejtbank Kft. a minisztériumtól a beadványában azonnali intézkedést kért. A cég képviselője hangsúlyozta: az ÁNTSZ korábbi állásfoglalása nem látott hibát az őssejtek továbbításának eddigi gyakorlatában. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főtanácsosa azonban a Népszabadságnak azt nyilatkozta, nincs rá garancia, hogy a külföldön őrzött őssejt szükség esetén visszakerül az országba.

Merhala Zoltán szerint az OVSZ az őssejtek kiszállítását úgy tekinti, mintha ez egy véradás eredménye volna, és a sejtbankba helyezés az állami vérháztartást érintené. Ilyen esetekben a tulajdonjog tisztázása miatt kell kérni a szolgálat hozzájárulását.

Kivételes eset

Ezeket a jogszabályokat nem most vezették be, hangsúlyozta az osztályvezető. A most elvégzendő általános vizsgálatban az eddigi munkát értékelik, és arra is kitérnek, mennyiben teremt korábban nem tárgyalt speciális helyzetet az újszülöttől vett köldökvér. A tárca megvizsgálja, hogy az őssejtek felhasználásának eddig ismert rutineljárása (csontvelő-átültetés) mellé újabb kivételnek fel kell-e venni az újszülöttektől való őssejtvételt. Ugyanis elvileg ezek kezelése is csak orvosbiológiai kutatás keretében volna lehetséges, és külön engedélyezési procedúrával jár. Tehát adott esetben szükségessé válhat a jogszabályok módosítása is, fejtegette Kereszty Éva Margit.

Az ESZCSM állásfoglalása így nem érne sokat a szolgáltató cégnek a hatályos jogszabályok miatt. Sok apró részlet van azonban, amelyeket meg kell vizsgálniuk, mondta a főosztályvezető. A betegek felvilágosítása az egyik ilyen kritikus kérdés. Garanciát ugyanis senki sem tud adni arra, hogy valóban használhatók lesznek egyszer valamire a levett őssejtek. A tájékoztató hiányosságaként említhető, hogy nem derül ki belőle: ha a betegnek bármi problémája van, kihez kell fordulnia, a külföldi laborhoz vagy a magyar közvetítő céghez.

Tájékoztatási kérdések

A Sejtbank Kft. képviselője szerint ügyfeleik jól értik az őssejtek megőrzésének jelentőségét, és azok jövőbeli alkalmazásának kihasználása reményében tároltatják ezeket. A minisztériumhoz beérkező megkeresésekből a fentiek ellenére az szűrődik le, hogy az érintettek nincsenek tisztában azzal, mennyire gyerekcipőben jár ez a kutatási irány. "Sajnos jelenleg még az őssejtek őrzése úgy működik, hogy "valamire csak jó lesz, elrakjuk". De amikor valaki azzal telefonál a minisztériumba, mint arra a napokban volt példa, hogy elveszik az unokájától az élet lehetőségét, akkor ott valóban hiányzik a korrekt tájékoztatás"- jelentette ki a tárca főosztályvezetője.

Tiltás helyett szabályozás

A betegeknek kiadott tájékoztató hiányosságai közül néhány az első pillantásra szembeötlik, mondta a főosztályvezető. A szakirodalom szerint 10 évig lehet épségben megőrizni az őssejteket. Így nem világos, hogy miért ígérnek a betegeknek 20 évet, mondta a főosztályvezető. De még akkor is, ha a garantálható időn belül próbálják felhasználni, viszont rossz a minta, nehéz lesz bebizonyítani, hogy ez kinek a hibájából következett be. "A hatóságok nem betiltani akarják az őssejtmegőrző tevékenységet, hanem tiszta feltételrendszert akarnak teremteni" - mondta Kereszty Éva Margit.  • Tippek
  • Babaváró hitel