Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemi kérdés

2002.04.24. 13:30
Izraeli kutatók azt állítják, hogy már a terhesség első napjaiban létezik hormonális jele annak, hogy milyen nemű lesz a születendő gyermek. Jelenleg ezt csak ultrahang segítségével, a terhesség második harmadától kezdve, és csak 75-80 százalékos valószínűséggel tudják megállapítani.
A kutatók azt fedezték fel, hogy a megtermékenyítést követő 16. napon a beágyazódott placenta sejtjei által termelt HCG hormon (human choriongonadotropin) magasabb szintet ér el, ha nőnemű a magzat. Ehhez a Tel Aviv Medical Center genetikai intézetében Yuval Yaron és munkatársai 347 mesterséges megtermékenyítésen átesett nőt vizsgáltak meg, a magzatok közül 184 volt a leány és 163 a fiú.

Lánybébiknél magasabb a hormonszint

Az in-vitro beavatkozást követő 14. és 20. nap között mindegyiküknél több alkalommal megmérték a HCG-szintet. Már a harmadik terhességi héttől jelentős különbségeket mutattak az értékek: a lánymagzatokat hordó anyák szervezetében átlagosan 18,5 százalékkal magasabb volt a hormonszint.

A Human Reproduction című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint azonban az így mérhető hormonális érték önmagában még nem elegendő a "fiú lesz vagy lány" kérdés 100 százalékosan egyértelmű eldöntéséhez.

Nem ad egyértelmű választ

Kevin Spencer, a Nagy-Britannia Essex grófságában működő Harold Wood kórház szakértője a HCG-szintet a Down-kór non-invazív megállapítására indított tesztprogram részeként használja. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem lesz lehetséges olyan tesztet készíteni, amely pusztán a hormonérték segítségével kimutatná a gyermek nemét.

Szerinte a pontos meghatározáshoz még több olyan jellegzetességet kellene azonosítani, melyek a nemet meghatározzák. A HCG egy igen korai terhességi hormon, melyen a terhességi tesztek is alapulnak - emlékeztetett a szakértő.