Ágnes
-5 °C
2 °C

Nemi kérdés

2002.04.24. 13:30
Izraeli kutatók azt állítják, hogy már a terhesség első napjaiban létezik hormonális jele annak, hogy milyen nemű lesz a születendő gyermek. Jelenleg ezt csak ultrahang segítségével, a terhesség második harmadától kezdve, és csak 75-80 százalékos valószínűséggel tudják megállapítani.
A kutatók azt fedezték fel, hogy a megtermékenyítést követő 16. napon a beágyazódott placenta sejtjei által termelt HCG hormon (human choriongonadotropin) magasabb szintet ér el, ha nőnemű a magzat. Ehhez a Tel Aviv Medical Center genetikai intézetében Yuval Yaron és munkatársai 347 mesterséges megtermékenyítésen átesett nőt vizsgáltak meg, a magzatok közül 184 volt a leány és 163 a fiú.

Lánybébiknél magasabb a hormonszint

Az in-vitro beavatkozást követő 14. és 20. nap között mindegyiküknél több alkalommal megmérték a HCG-szintet. Már a harmadik terhességi héttől jelentős különbségeket mutattak az értékek: a lánymagzatokat hordó anyák szervezetében átlagosan 18,5 százalékkal magasabb volt a hormonszint.

A Human Reproduction című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint azonban az így mérhető hormonális érték önmagában még nem elegendő a "fiú lesz vagy lány" kérdés 100 százalékosan egyértelmű eldöntéséhez.

Nem ad egyértelmű választ

Kevin Spencer, a Nagy-Britannia Essex grófságában működő Harold Wood kórház szakértője a HCG-szintet a Down-kór non-invazív megállapítására indított tesztprogram részeként használja. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem lesz lehetséges olyan tesztet készíteni, amely pusztán a hormonérték segítségével kimutatná a gyermek nemét.

Szerinte a pontos meghatározáshoz még több olyan jellegzetességet kellene azonosítani, melyek a nemet meghatározzák. A HCG egy igen korai terhességi hormon, melyen a terhességi tesztek is alapulnak - emlékeztetett a szakértő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!