Árpád
-2 °C
4 °C

Rákbetegek az erőműben dolgozók gyerekei között

2002.06.20. 16:17
Az angliai Sellafield atomerőműben dolgozó, magasabb sugárterhelésnek kitett férfiak gyerekei az eltelt 40 évben kétszer nagyobb valószínűséggel kaptak leukémiát és nyirokcsomó-daganatot. Erre a következtetésre jutott egy átfogó vizsgálat, melyet a részben az atomenergia-ipar finanszírozott.
Már 12 éve gyanították, hogy a Sellafield erőmű sugárzása lehet felelős a gyermekkori rákos esetek helyi megszaporodásáért. Először Martin Gardner, a Southampton egyetem járványkutatója vetette fel 1990-ben, hogy kapcsolat lehet az erőműben dolgozó férfiakat terhelő sugárdózis és a gyerekeik körében kialakuló leukémiás megbetegedések között.

A költözéseknek tudták be a megbetegedéseket

Ezt az elméletet sokan hevesen támadták. Sok szakértő azzal érvelt, hogy a területre sokan költöztek, és sokan álltak tovább, és az átlagon felüli megbetegedések az átvonuló létszám okozta magasabb fertőzési kockázat miatt is bekerülhettek a statisztikákba.

De most a Sellafield-ügyben végzett legnagyobb és legátfogóbb vizsgálattal a Newcastle egyetem kutatói áthelyezték a vita súlypontját. "Lehetséges, hogy Gardnernek igaza volt" - mondta a New Scientistnek Heather Dickinson, az egyetem gyermekrák kutató részlegének munkatársa. A doktornő kollégájával, Louise Parkerrel 9859 olyan cumbriai gyerek sorsát kísérte nyomon, akinek apja sugárterhelésnek lett kitéve. A kontrollcsoport 256 ezer másik gyerek volt, akik Cumbriában, más családokban 1951 és 1991 között születtek.

Az apák sugárterhelésétől függ a betegedési esély

A teljes csoport vizsgálata után azt tapasztalták, hogy a Sellafieldben dolgozók gyerekei között kétszeres volt a leukémiás és a nem Hodgkin-féle nyirokrákos esetek száma. A legkiugróbb érték Seascale-ben jelentkezett: az erőműhöz legközelebb fekvő kis faluban 15-szörös megbetegedési arányt tapasztaltak. A döntő bizonyíték az volt, hogy a gyerekek megbetegedésének esélye annak függvényében nőtt, mekkora sugárterhelést kapott az apjuk.

A Seascale-i magasabb kockázat jó részét a kutatók szerint a településre költöző és onnan távozó nagyszámú család okozhatta. De a teljes megyében a Sellafield-gyerekek kétszeres megbetegedési arányát nem magyarázhatta a folyamatos népvándorlás.

Manapság már kisebb a sugárterhelés

Emberi és állati vizsgálatok nyomán erősödnek annak bizonyítékai, hogy a sugárzás okozta sérülés az egyik generációból átugorhat a másikba. Ugyanakkor Dickinson és Parker rámutat, hogy a veszély így is kicsi: a Sellafieldben dolgozók gyerekei közül a vizsgált 41 év alatt csak 13-an lettek leukémiások. És mivel az erőmű dolgozói most már sokkal kisebb dózist kapnak, mint a múltban, a jelenlegi állomány esetében nem várhatók ilyen megbetegedések.

A kutatásokat részben az atomerőművet működtető British Nuclear Fuels (BNFL) által fenntartott Westlakes kutatóintézet finanszírozta. "A vizsgálat megnyugtatja a munkatársainkat, hiszen bebizonyította, hogy a leukémiás és a non-Hodgkin limfómás esetek, különösen Seascale esetében jórészt a lakosság folyamatos keveredése okozta" - jelentette ki Paul Thomas, a BNFL egészségügyi igazgatója.

De a helyi atomerőmű ellenes aktivisták mindezt másként látják. Janine Allis-Smith, a radioaktív környezetet ellenző cumbriaiak nevében kijelentette, a BNFL már évek óta igyekszik diszkreditálni Gardner hipotézisét. "A mostani kutatás Gardner álláspontját igazolja, a BNFL részéről nagy felelőtlenség mindezt figyelmen kívül hagyni" - mondta Janine Allis-Smith.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?