Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földönkívüliekkel társalgunk 25 év múlva?

2002.07.22. 08:58
A távoli értelmes lények után kutatók szerint nem kizárt, hogy 25 év múlva pozitív választ kapunk a nagy kérdésre, és földön kívüli értelmes lényekre bukkanunk valahol a világegyetemben - nyilatkozta Seth Shostak, a kaliforniai SETI Intézet egyik vezető csillagásza Canberrában a Reuters brit hírügynökségnek.
A csillagász szerint a bizakodás alapja az, hogy a következő években várhatóan szédületes fejlődésen mennek át a távoli csillagok kutatására alkalmas eszközök. A szakemberek számára lehetővé válik, hogy csillagok millióit vizsgálják, tehát látványosan nő az esélye annak, hogy a kozmikus szénakazalban megtaláljuk azokat a bizonyos gombostűket, amelyek száma lehet, hogy nem is csekély.

Talán nem állnak velünk szóba

Seth Shostak
Shostak azonban felhívta a figyelmet arra, ha intelligencia nyomára bukkanunk, nem biztos, hogy azok a lények kommunikálni akarnak velünk - lehet, hogy nem fognak velünk "szóba állni". A szakemberek más nehézségekre is rámutatnak. Az egyik az irdatlan távolság. Ha bele is botlunk egy távoli civilizációba, az üzenetváltás éveket vesz majd igénybe a fényévekben mérhető távolságok miatt.

Szénalapú rokonok

Kérdés az is, hogy nézhetnek ki? Shostak szerint, ha őket is ugyanazok a szénalapú szerves anyagok építik fel, mint bennünket, úgy nekik is kell legyenek érzékszerveiknek - szemük, orruk -, illetve végtagjaik.

Shostak intézete nonprofit vállalkozás, nem kormányzati támogatásból, hanem magánadakozásokból, illetve alapokból tartja fenn magát. A SETI Institute a nyolcvanas évek közepétől részt vett az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Phoenix kutatóprogramjában. Az el-elapadó kormányzati segélyek miatt a kutatási munka is döcögött - a célba vett csillagok száma az ezret sem érte el -, majd 1993-ban az amerikai kongresszus arra hivatkozva, hogy a Phoenix kutatói nem találtak értelmes lényekre, megvonta az anyagi támogatást.

Microsoft-alapító is támogatja

Szerencsére akadnak olyan bőkezű dúsgazdag emberek a világon, akik szívesen áldoznak a világegyetem fürkészésére. Közéjük tartozik Paul Allen, aki Bill Gates oldalán a Microsoft óriáscég társalapítója. Allen dollármillióival jelentősen hozzájárul annak a hatalmas antennaerdőnek a megépítéséhez, amellyel akár százszorosára is felgyorsulhat a beérkező információk feldolgozása, az esetlegesen mesterséges eredetű rádióhullámok kiszűrése.

Egymillió csillagot vizsgálhatnak

A Kaliforniában épülő rendszert tervezett mérete alapján eredetileg a One Hectare Telescope (1HT) névvel illették, ám később a nagyvonalú Allen tiszteletére Allen Telescope Arrayre (ATA) keresztelték át. A több száz, tányér alakú antenna láncolata segítségével akár egymillió Nap típusú csillagot is vizsgálhatnak.

A SETI-program elnevezése a Search for Extraterrestrial Intelligence angol kifejezés (kutatás földön kívüli intelligencia után) rövidítése. A világűr e célú fürkészése negyvenkét esztendeje, 1960 áprilisában kezdődött az Egyesült Államokban. Eddig semmiféle jel nem érkezett idegen lényektől. Ez ugyan a kétkedők pozícióit erősíti, ám a SETI-programban részt vevő makacs kutatók nem adják fel, sőt a rohamosan fejlődő technika fokozza dacos elszántságukat.