Ágnes
-5 °C
2 °C

Földönkívüliekkel társalgunk 25 év múlva?

2002.07.22. 08:58
A távoli értelmes lények után kutatók szerint nem kizárt, hogy 25 év múlva pozitív választ kapunk a nagy kérdésre, és földön kívüli értelmes lényekre bukkanunk valahol a világegyetemben - nyilatkozta Seth Shostak, a kaliforniai SETI Intézet egyik vezető csillagásza Canberrában a Reuters brit hírügynökségnek.
A csillagász szerint a bizakodás alapja az, hogy a következő években várhatóan szédületes fejlődésen mennek át a távoli csillagok kutatására alkalmas eszközök. A szakemberek számára lehetővé válik, hogy csillagok millióit vizsgálják, tehát látványosan nő az esélye annak, hogy a kozmikus szénakazalban megtaláljuk azokat a bizonyos gombostűket, amelyek száma lehet, hogy nem is csekély.

Talán nem állnak velünk szóba

Seth Shostak
Shostak azonban felhívta a figyelmet arra, ha intelligencia nyomára bukkanunk, nem biztos, hogy azok a lények kommunikálni akarnak velünk - lehet, hogy nem fognak velünk "szóba állni". A szakemberek más nehézségekre is rámutatnak. Az egyik az irdatlan távolság. Ha bele is botlunk egy távoli civilizációba, az üzenetváltás éveket vesz majd igénybe a fényévekben mérhető távolságok miatt.

Szénalapú rokonok

Kérdés az is, hogy nézhetnek ki? Shostak szerint, ha őket is ugyanazok a szénalapú szerves anyagok építik fel, mint bennünket, úgy nekik is kell legyenek érzékszerveiknek - szemük, orruk -, illetve végtagjaik.

Shostak intézete nonprofit vállalkozás, nem kormányzati támogatásból, hanem magánadakozásokból, illetve alapokból tartja fenn magát. A SETI Institute a nyolcvanas évek közepétől részt vett az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Phoenix kutatóprogramjában. Az el-elapadó kormányzati segélyek miatt a kutatási munka is döcögött - a célba vett csillagok száma az ezret sem érte el -, majd 1993-ban az amerikai kongresszus arra hivatkozva, hogy a Phoenix kutatói nem találtak értelmes lényekre, megvonta az anyagi támogatást.

Microsoft-alapító is támogatja

Szerencsére akadnak olyan bőkezű dúsgazdag emberek a világon, akik szívesen áldoznak a világegyetem fürkészésére. Közéjük tartozik Paul Allen, aki Bill Gates oldalán a Microsoft óriáscég társalapítója. Allen dollármillióival jelentősen hozzájárul annak a hatalmas antennaerdőnek a megépítéséhez, amellyel akár százszorosára is felgyorsulhat a beérkező információk feldolgozása, az esetlegesen mesterséges eredetű rádióhullámok kiszűrése.

Egymillió csillagot vizsgálhatnak

A Kaliforniában épülő rendszert tervezett mérete alapján eredetileg a One Hectare Telescope (1HT) névvel illették, ám később a nagyvonalú Allen tiszteletére Allen Telescope Arrayre (ATA) keresztelték át. A több száz, tányér alakú antenna láncolata segítségével akár egymillió Nap típusú csillagot is vizsgálhatnak.

A SETI-program elnevezése a Search for Extraterrestrial Intelligence angol kifejezés (kutatás földön kívüli intelligencia után) rövidítése. A világűr e célú fürkészése negyvenkét esztendeje, 1960 áprilisában kezdődött az Egyesült Államokban. Eddig semmiféle jel nem érkezett idegen lényektől. Ez ugyan a kétkedők pozícióit erősíti, ám a SETI-programban részt vevő makacs kutatók nem adják fel, sőt a rohamosan fejlődő technika fokozza dacos elszántságukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!