Benedek
-5 °C
5 °C

Kincset találtak Bulgáriában

2005.07.27. 10:30
Bolgár régészek egy trák király 2400 éves sírjára bukkantak az ország keleti részén.

Az ókori sírhalom melléklete egyebek között aranygyűrűket, egy aranykorszorút, ezüst idókürtöket, arany és ezüst lószerszámokat, görög mitológiai jelenetekkel díszített vas-, bronz- és rézpáncélokat tartalmazott.

A bolgár nemzeti múzeum igazgatója Bozidar Dimitrov elmondta: a sírba egy fiatal trák uralkodót temettek két lovával és kutyájával. A gazdag temetkezés mellett a halott uralkodói mivoltára utal gyűrűje is: ezen egy jelenet látható, amelyen a gyűrű lovon ülő viselőjét megkoronázza egy görög istenő.

Dimitrovék szerint a sír a benne talált görög edények alapján i.e. 360-370-ből származik.

koszoru aranybol
Koszorúztak
A régészek egy korabeli görög történetíró Xenofontész szövegei alapján feltételezik, hogy a fiatalon elhunyt férfit Sevtnek (Seutusnak) hívhatták. Uralkodása idején 23 királyság volt Bulgária területén. Sevt unokabátyjától örökölhette királyságot, és a lázadozó lakosság ellenében a görög segítséggel szilárdította meg hatalmát.

A trákok a mai Bulgária, Románia, Görögország és Törökország területén éltek i.e. 4000-től. Hérodotosz "vad, vérszomjas harcosokként" írta le őket. A rómaiak Kr.u. 46-ban igázták le őket. A 8. század során a szláv honfoglalók asszimilálták őket.

A trákok megismerését nehezíti, hogy a görög írást elutasították, saját írással pedig nem rendelkeztek.

A régészeti kutatások alapján valószínüsíthető, hogy az i.e. 5. században egy erős trák királyság működött a mai kelet-bulgária területén, Kazanlak város környékén. A királyság fővárosa, Seutopolis jelenleg egy mesterséges tó mélyén fekszik. Tavaly egy régészeti expedíció két hatalmas királysírt tárt fel Kazanlak közelében és a helyszínt stílusosan a "trák királyok völgyének" nevezték el.