Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Visszafordítható a kopaszodás

2007.05.17. 15:00
Amerikai tudósok állítása szerint a kopaszodás folyamata nem visszafordíthatatlan. Az egereken elvégzett kísérletek bíztatóak.

Az ember fejét borító több százezer szőrtüsző embrionális korban, a terhesség korai szakaszában alakul ki. Eddig úgy tűnt, számuk az évek előrehaladtával már csak csökken, de a Pennsylvania Egyetem kutatói most rácáfoltak erre. A Nature magazin csütörtöki számában megjelent cikk szerint ugyanis a szőrtüszők száma akár felnőtt korban is növelhető.

Még csak egereken próbálták

Az egereken vizsgált eljárás során apró bőrdarabokat távolítottak el a bőr felső rétegéből, az epidermiszből. Ezzel "felébresztették" a környező őssejteket, és a folyamat eredményeként új szőrtüszők alakultak ki a regenerálódott bőrrészben.

A kutatók szerint a folyamatban fontos szerepet játszott egy egyedülálló géncsalád, a wnt is. Jelentősségét jelzi, hogy ha blokkolták a hatását, nem jöttek létre új tüszők, de ha fokozták, nagy számban alakultak ki újak.

Nagy biznisz lehet

A kopaszodás emberek millióinak okoz problémát szerte a világon. A Federal Drug Adminstraton jelentése szerint csak az Egyesült Államokban dollármilliárdokat költenek el az érintettek különböző (ál)gyógyszerekre és fájdalmas beavatkozásokra. A kutatás eredményei tehát még sok pénzt hozhatnak a későbbiekben.

A részvevők ugyanakkor hozzátették, nem csak a kopaszodás megállítására, hanem más, regenerációs folyamatok elősegítésére is felhasználnák az eljárást.