Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszafordítható a kopaszodás

2007.05.17. 15:00
Amerikai tudósok állítása szerint a kopaszodás folyamata nem visszafordíthatatlan. Az egereken elvégzett kísérletek bíztatóak.

Az ember fejét borító több százezer szőrtüsző embrionális korban, a terhesség korai szakaszában alakul ki. Eddig úgy tűnt, számuk az évek előrehaladtával már csak csökken, de a Pennsylvania Egyetem kutatói most rácáfoltak erre. A Nature magazin csütörtöki számában megjelent cikk szerint ugyanis a szőrtüszők száma akár felnőtt korban is növelhető.

Még csak egereken próbálták

Az egereken vizsgált eljárás során apró bőrdarabokat távolítottak el a bőr felső rétegéből, az epidermiszből. Ezzel "felébresztették" a környező őssejteket, és a folyamat eredményeként új szőrtüszők alakultak ki a regenerálódott bőrrészben.

A kutatók szerint a folyamatban fontos szerepet játszott egy egyedülálló géncsalád, a wnt is. Jelentősségét jelzi, hogy ha blokkolták a hatását, nem jöttek létre új tüszők, de ha fokozták, nagy számban alakultak ki újak.

Nagy biznisz lehet

A kopaszodás emberek millióinak okoz problémát szerte a világon. A Federal Drug Adminstraton jelentése szerint csak az Egyesült Államokban dollármilliárdokat költenek el az érintettek különböző (ál)gyógyszerekre és fájdalmas beavatkozásokra. A kutatás eredményei tehát még sok pénzt hozhatnak a későbbiekben.

A részvevők ugyanakkor hozzátették, nem csak a kopaszodás megállítására, hanem más, regenerációs folyamatok elősegítésére is felhasználnák az eljárást.