Ágnes
-5 °C
2 °C

A kígyófejű hal meghódítja Amerikát

2002.07.23. 11:04
Az Egyesült Államok betiltja a kínai kígyófejű hal importját és kereskedelmét, mivel a hal szabadon engedett példányai már hét államban elszaporodtak. A halászati hivatal munkatársai mérget fognak önteni egy marylandi tóba, ahol először bukkantak fel a halak. A szárazföldön három napig is életképes hal terjedését azonban ez várhatóan nem állítja meg, a hal ugyanis mellúszóira támaszkodva képes a szárazföldön is közlekedni.
Már hét amerikai állam vizeiben megjelent a Kínában őshonos kígyófejű hal, amely kezdetleges tüdejével lélegezve akár három napig is kibírja a szárazföldön, és mellúszóira támaszkodva képes egyik tavacskából a másikba átgyalogolni. Az angolnaszerű ragadozó hal akár egyméteresre is megnőhet, és hatalmasra tátva fogakkal teli állkapcsát vele azonos méretű halakat is képes egészben lenyelni. Ráadásul nemcsak halakat eszik, hanem hajlamos békákat, madarakat, sőt kisemlősöket is elkapni.

Bűnös lelkek, kínai specialitás

A kígyófejű halakat feltehetőleg egy akvarista engedte a marylandi Crofton tavacskájába, mivel a halak kinőtték akváriumukat. Egy másik elmélet szerint egy kínai étterem konyhájáról szöktek meg az állatok, a kígyófejű hal (Channa argus) ugyanis szárítva, füstölve és levesként is kedvelt ázsiai fogás. Thaiföldön és Burmában úgy tartják, a kígyófejű halak valójában bűnös lelkek reinkarnációi.

Nyolcvan hal egyetlen tóban

Az állatok jól érezték magukat az édesvizű tóban, és gyorsan szaporodni kezdtek. A hatóságoknak a horgászok jelentették, hogy egyre gyakrabban akadnak horogra az ismeretlen halivadékok. Amikor júniusban áramot vezettek a vízbe, több mint nyolcvan fiatal kígyófejű halat gyűjtöttek be a víz felszínén lebegő ájult halak közül.

Üsse agyon!

Kattintson a nagyításhoz! A marylandi környezetvédelmi felügyelet körbetáblázta a tavat a kígyófejű halat ábrázoló transzparensekkel: "Ha ilyen halat talál, ne dobja vissza, üsse agyon! Ne hagyja a szárazon, mert több napig is képes víz nélkül élni. Minden fogást jelentsen a halászati hivatalnak" - áll a táblán. A hivatal munkatársai most olyan mérget keresnek, ami kifejezetten a kígyófejűeket gyilkolja, a többi fajra pedig veszélytelen.

A halakat azonban nem ilyen könnyű elintézni: gyalog vagy úszva eljutottak több szomszédos tóba és patakba is, az amerikai belügyminisztérium hétfői jelentése szerint pedig már Hawaii, Florida, California, Maine, Massachusetts és Rhode Island államokban is találtak kígyófejűeket a vizekben.

A minisztérium várhatóan különleges engedélyhez köti a kígyófejű hal 28 fajának importját és árusítását, valamint betiltja belföldi szállítását. Eddig akvarista szaküzletekben és kínai halpiacokon is árulták az állatokat.

Vízitormaleves kígyófejű hallal és kacsazúzával
Hozzávalók: 4 dkg vízitorma, 1 kígyófejű hal, 3 dkg disznóoldalas, 2 szelet szárított kacsazúza, 5 db cukrozott datolya, 1/2 szárított mandarinhéj.
Elkészítés: Áztassuk a vízitormát húsz percig sós vízben. Öblítsük le és rázzuk le róla a vizet. Merítsük az oldalast és a zúzát rövid időre forrásban lévő vízbe, majd öblítsük le. Tisztítsuk és mossuk meg a halat. Süssük egy evőkanálnyi olajban, amíg mindkét oldala meg nem pirul. Forraljunk 12 csészényi vizet, benne a mandarinhéjjal. Tegyük bele az összes hozzávalót. Forraljuk fel és főzzük három órán át. Sózzuk ízlés szerint és tálaljuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!