Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Méreggel irtják a kígyófejű halakat

2002.08.09. 10:02
Gyilkos vegyszereket engednek a marylandi hatóságok kedden abba a tóba, ahol először fedezték fel a Kínából importált kígyófejű halak vadon élő példányait. A tömeges irtásnak az az oka, hogy az állatok, melyek a belügyminiszter szerint egy másodosztályú horrorfilmből másztak elő, az őshonos élővilágot fenyegetik. A hajszának azonban még nincs vége, ugyanis a hal mellúszóira támaszkodva képes a szárazföldön is közlekedni, és már hét amerikai államban is találtak kígyófejűeket a vizekben.
Az illetékesek a legújabb tudományos ajánlásokat alkalmazva először gyomirtókat, majd rovarirtószert öntenek a vízbe, írta a Reuters. Ennek az eljárásnak van némi mellékhatása: a tóban élő összes többi élőlény is el fog pusztulni eredményeképpen. A gyomirtószerekkel először kiirtják a tó növényzetét, így a halak nem tudnak elrejtőzni, a víz oxigénszintje pedig erőteljesen lecsökken, és ettől a legtöbb hal elpusztul.

Egy-két héttel ezután az esetleg életben maradt példányokat rovarirtó vegyszerrel pusztítják majd el. Bár a döglött halakat naponta eltávolítják majd a tóból, az illetékesek felhívták a közelben lakók figyelmét, hogy "rossz szagokra" számíthatnak a rothadó szerves anyag miatt. A vízminőség állítólag néhány hét alatt vissza fog állni a normális szintre.

Még nincs vége

A tó lecsapolására vonatkozó másik elképzelést végül is elvetették, mert így a lecsapolt vízzel a kígyófejű ivadékok könnyen a közeli folyókba szökhetnének. Más lehetőségeket, mint a tó lehalászását, vagy áram vezetését a vízbe, szintén nem találtak megfelelőnek. A népirtással a hajsza azonban még nem ér véget: a halak gyalog vagy úszva eljuthattak több szomszédos tóba és patakba is, az amerikai belügyminisztérium jelentése szerint pedig már Hawaii, Florida, California, Maine, Massachusetts és Rhode Island államokban is találtak kígyófejűeket a vizekben.

Kis állathatározó
A kígyófejű hal (Channa argus) Kínában őshonos, kezdetleges tüdejével lélegezve akár három napig is kibírja a szárazföldön, és mellúszóira támaszkodva képes egyik tavacskából a másikba átgyalogolni. Az angolnaszerű ragadozó akár egyméteresre is megnőhet, és hatalmasra tátva fogakkal teli állkapcsát vele azonos méretű halakat is képes egészben lenyelni. Ráadásul nemcsak halakat eszik, hanem hajlamos békákat, madarakat, sőt kisemlősöket is elkapni.

Fazék helyett a tóba

Korábban úgy gondolták, hogy a kígyófejű halakat egy akvarista engedte a tavacskába, mivel kinőtték akváriumukat, esetleg egy kínai étterem konyhájáról szöktek meg. Az igazság viszont az, hogy a halakat egy marylandi ínyenc eresztette szabadon a tóban, pedig eredetileg levest akart főzni belőlük.

Kisvártatva a horgászok azt jelentették, hogy egyre gyakrabban akadnak horgukra ismeretlen halivadékok. Amikor júniusban áramot vezettek a vízbe, már több mint nyolcvan fiatal kígyófejűt gyűjtöttek be a víz felszínén lebegő ájult halak közül. Gale Norton belügyminiszter szerint viszont a hal egy rossz horrorfilmből mászhatott elő, talán ezért is adták neki a leleményes amerikaiak a frankenfish becenevet.

Bush betiltaná a halat

A Bush-kormányzat indítványozta a halak importjának és államközi kereskedelmének megtiltását. Eddig akvarista szaküzletekben és kínai halpiacokon is árulták az állatokat, a kígyófejű hal ugyanis szárítva, füstölve és levesként is kedvelt ázsiai fogás. A halak fel szoktak bukkanni számos bostoni és New York-i étteremben is, és az interneten keresztül is viszonylag egyszerűen hozzájuk lehet jutni. Az indítvány beszüntetné a faj ilyen módon történő árusítását is.