Valér
-1 °C
0 °C

Szappanoperát szponzorál
az ENSZ az AIDS ellen

2002.06.04. 14:13
Az AIDS-ről, a környezetvédelemről és az emberi jogokról is szó lesz a júliusban induló afrikai szappanoperában. A produkcióban huszonnégy ENSZ-szervezet vesz részt, a projekt egymillió dollárba kerül. A Szív és lélek (Heart and Soul) című sorozatot televízióban és rádióban is sugározni fogják, előreláthatóan több száz milliós közönségnek.
Az ENSZ az AIDS veszélyeire figyelmeztető szappanoperát indít Afrikában - adta hírül a BBC. A Szív és lélek (Heart and Soul) című sorozatot televízióban és rádióban is sugározni fogják, előreláthatóan több száz milliós közönségnek. Huszonnégy ENSZ-szervezet szállt be a produkcióba, amely az AIDS mellett olyan kulcskérdésekkel is foglakozik, mint a szegénység, a környezetvédelem, az emberi jogok és nemiséggel kapcsolatos kérdések. Bár a sorozat ezeket a témákat járja körül, a készítők szerint elsődleges célja a szórakoztatás.

A Szív és lélek egy 1992 óta futó dél-afrikai szappanopera, a Soul City mintájára készül. Egy korábbi felmérésben a Soul City közönségének 95%-a mondta azt, hogy tanult valamit a sorozatból. A dél-afrikai fiatalok HIV-fertőzéssel kapcsolatos tudása egyébként jelentős mértékben fejlődött az elmúlt években, ebben nem kis szerepe lehetett a sorozatnak is.

Bevezető filmek a vb alatt

A promóciót három perces bevezető filmekkel kezdik, melyeket naponta sugároznak a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt. A filmek Noah Meliről, a sorozatban szereplő egyik család fejéről szólnak, aki AIDS-ben haldoklik, de titkolja betegségét. Maga a sorozat júliusban indul, Noah temetésével. Az érdeklődés felkeltésére a készítők "gyászjelentéseket" helyeznek majd el a nagyobb példányszámú újságokban.

Angolul beszélnek a szereplők

A hat rádiós epizódot Kenyában, Tanzániában és Ugandában sugározzák majd angolul és kiswahili nyelven. A tévés változat egy dél-afrikai magántelevízió, a TV Africa jóvoltából 22 országban lesz fogható. Ebben a szereplők angolul beszélnek majd, de decemberre, amikor a Szív és lélek újabb 12 hétre visszatér majd a képernyőkre, terveznek francia, és talán portugál változatot is.

A projekt egymillió dollárba kerül, egyelőre ennek az összegnek az egyharmadát sikerült összegyűjteni. A támogatók között szerepel a Világbank, a British Council és a BBC is. Bár a történet helyszíne nem meghatározott, a színészek és a forgatókönyvírók kenyaiak. Kofi Annan, az ENSZ főtitkára szerint a Szív és lélek egy "nagyszerű vállalkozás".

AIDS-konferencia Fokvárosban

A világ 36 millió AIDS-fertőzöttjéből 23 millió él a Szaharától délre - mondta el William Makgoba, a dél-afrikai kutató-orvosi tanács vezetője egy hétfőn kezdődött konferencián. A fokvárosi konferencia résztvevői azért aggódnak, hogy a kísérletek elsősorban nem az AIDS afrikai törzseit veszik célba - tudósított a BBC magyar adása. A jelenleg futó több mint harminc vakcina-teszt közül ugyanis csak kettőt folytatnak Afrikában.

Tavaly Nigériában tizenöt afrikai államfő írt alá olyan megállapodást, mely szerint létrehoznak egy, az afrikai AIDS-vakcinát kifejlesztő kutatási programot. Ám most újabb 233 millió dollárra lenne szükség. Doktor Tim Tucker, a dél-afrikai kutatóközpont munkatársa szerint a klinikai kísérletek három lépcsője hét évet igényel, ezért van szükség az afrikai államok, közösségek mozgósítására az elkövetkező években folyamatosan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!