Vilhelmina
12 °C
28 °C

Rákvédőoltáson dolgoznak a SOTE kutatói

2007.05.16. 15:20
Az asztma és az allergiás reakciók hátterében álló hisztamin nagy szerepet játszik a rákos sejtek osztódásában is. A magyar kutatók az anyag hatásmechanizmusának megváltoztatásán dolgoznak, hogy az felerősítse az immunrendszer reakcióját a rosszindulatú daganatok ellen.

Rák elleni védőoltáson dolgoznak a SOTE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének kutatói, közölte az Inforádió.hu. A kutatás fókuszában a hisztamin molekula áll, amit eddig leginkább az allergiakutatás révén ismert az orvostudomány. Hisztamint minden osztódó sejt termel, így a rosszindulatú daganatok is: az anyag serkenti a rákos sejtek szaporodását, és egyben megbénítja az immunrendszert, így az nem pusztítja el a daganatot.

A gyilkos hisztamin

A kutatás fő célja a sejtek azon receptorainak megismerése, amiken keresztül a hisztamin a hatását kifejti. Ha sikerül megtalálni a sejteken a behatolási jeleket, és a hisztamin működési mechanizmusát, a folyamatot a visszájára lehetne fordítani, és elérni azt, hogy egy tumorvédőoltás az immunrendszert előre felkészíthesse a rákos sejtek elleni reakcióra. Az ily módon megerősített védekező mechanizmussal a szervezet maga győzi le a rákot, illetve akadályozza meg a rosszindulatú daganatok kialakulását.

Oltás bőrrák ellen

A SOTE laborjában jelenleg a bőrrák elleni védőoltással kapcsolatban zajlik a kutatás, ami a hagyományos vakcinák elvén működik: a legyengített rákos szövet a hisztamin működését manipuláló gyógyszerrel kombinálva felerősíti az immunrendszer természetes védekező képességét, és megakadályozza hogy a rák megbénítsa azt.