Judit
2 °C
7 °C

Rákvédőoltáson dolgoznak a SOTE kutatói

2007.05.16. 15:20
Az asztma és az allergiás reakciók hátterében álló hisztamin nagy szerepet játszik a rákos sejtek osztódásában is. A magyar kutatók az anyag hatásmechanizmusának megváltoztatásán dolgoznak, hogy az felerősítse az immunrendszer reakcióját a rosszindulatú daganatok ellen.

Rák elleni védőoltáson dolgoznak a SOTE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének kutatói, közölte az Inforádió.hu. A kutatás fókuszában a hisztamin molekula áll, amit eddig leginkább az allergiakutatás révén ismert az orvostudomány. Hisztamint minden osztódó sejt termel, így a rosszindulatú daganatok is: az anyag serkenti a rákos sejtek szaporodását, és egyben megbénítja az immunrendszert, így az nem pusztítja el a daganatot.

A gyilkos hisztamin

A kutatás fő célja a sejtek azon receptorainak megismerése, amiken keresztül a hisztamin a hatását kifejti. Ha sikerül megtalálni a sejteken a behatolási jeleket, és a hisztamin működési mechanizmusát, a folyamatot a visszájára lehetne fordítani, és elérni azt, hogy egy tumorvédőoltás az immunrendszert előre felkészíthesse a rákos sejtek elleni reakcióra. Az ily módon megerősített védekező mechanizmussal a szervezet maga győzi le a rákot, illetve akadályozza meg a rosszindulatú daganatok kialakulását.

Oltás bőrrák ellen

A SOTE laborjában jelenleg a bőrrák elleni védőoltással kapcsolatban zajlik a kutatás, ami a hagyományos vakcinák elvén működik: a legyengített rákos szövet a hisztamin működését manipuláló gyógyszerrel kombinálva felerősíti az immunrendszer természetes védekező képességét, és megakadályozza hogy a rák megbénítsa azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?