Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Internet a világűrben

2000.11.20. 15:33
A Francia Guyanában fellőtt legutóbbi Ariane rakéta fedélzetén több műhold mellett a brit DERA (Defence Evaluation and Research Agency) két ikerműholdja is helyet kapott. A startot egy műszaki hiba miatt ugyan 24 órával későbbre halasztották, de a pályára állított két bébi műhold gond nélkül megkezdhette az internetes adatátviteli tesztet.
A STRV1c és STRV1d mikroműholdakkal 25 különböző hardveres és 5 szoftveres kísérletet hajtanak végre a világűr mostoha körülményei között. Ebből a célból a műholdakat elliptikus geoszinkron pályára vitték, és a Föld körül 600 és 39000 kilométer közötti távolságban keringenek. Ezen túl naponta négy alkalommal nagy intenzitású kozmikus sugárzás éri őket, amikor átlépik a Van Allen-övet.

A műholdakat egyéves élettartamuk alatt tízszer nagyobb sugárzás éri, mint az alacsonyabb pályán levő hagyományos műholdakat. A sugárzás súlyos károkat okozhat az elektronikában vagy a napelemekben.

Az elődök, STRV1a és STRV1b mikroműholdak
Mindkét műholdon érzékelőket helyeztek el a világűrbeli ,,időjárás" megfigyelésére. Mérik a sugárzást, az atomi állapotú oxigént, a kozmikus port, a mikroméretű meteoritokat, illetve az ionoszféra és a villamos töltések anomáliáit. A magányos oxigénatomok különösen agresszívak, a napelemekbe vagy más felületekbe csapódva idővel meghibásodásokat okoznak, és ez az elsődleges oka a műholdak korlátozott életciklusának.

Mivel egyáltalán nem ismert, mennyi oxigénatom van szabadon, ezen a téren is fontos adatokat hozhatnak a kísérletek. Az oxigénatomok cinkoxid felületen csapódnak be, és ha a felület telítődik, 80 fokra fűtik fel, amitől az oxigén elpárolog. A világon elsőként szereltek a műholdakba lítiumion alapú elemeket. De az ikerműholdak pályára állítása mégis elsősorban az első űrbeli internetkapcsolat főpróbájaként lehet emlékezetes.

A műholdakba a Sun speciális Sparc processzorait építették. Az érzékeny komponenseket "high-Z" anyagba zárták, amely nagy protonszámú atomokból áll. Azt remélik, ez jobban leárnyékolja a kozmikus sugárzást. Az egyik műholdban a processzor az árnyékoló anyag mélyén helyezkedik el, a másikban teljesen kívül, hogy a teljesítményt és az érzékenységet össze lehessen hasonlítani.

A DERA ezenkívül kipróbál egy biztonságos, kódolt adatátviteli kapcsolatot, amely új internetes szabványokat és protokollokat is magában foglal. Az Initiative Space Communications Protocol Standards (SCPS) keretében a DERA együttműködik a NASA-val és az amerikai védelmi minisztériummal.

A kísérlet során egyszerre tesztelik az új hardvert és szoftvert. A fedélzeti számítógépeket a Földről is újra lehet programozni, és az internetes kapcsolat során rendszeresen adatokat töltenek le.

Az ilyen kapcsolat nem csak a jövőbeli Mars-missziók alkalmával lehet hasznos, de a műholdak online irányításánál is. Egy napon online beüti a hitelkártyaszámát, és a műholdnak parancsot ad, s azok lefényképezik önt - véli Nigel Wells, a DERA munkatársa.