Judit
2 °C
7 °C

Internet a világűrben

2000.11.20. 15:33
A Francia Guyanában fellőtt legutóbbi Ariane rakéta fedélzetén több műhold mellett a brit DERA (Defence Evaluation and Research Agency) két ikerműholdja is helyet kapott. A startot egy műszaki hiba miatt ugyan 24 órával későbbre halasztották, de a pályára állított két bébi műhold gond nélkül megkezdhette az internetes adatátviteli tesztet.
A STRV1c és STRV1d mikroműholdakkal 25 különböző hardveres és 5 szoftveres kísérletet hajtanak végre a világűr mostoha körülményei között. Ebből a célból a műholdakat elliptikus geoszinkron pályára vitték, és a Föld körül 600 és 39000 kilométer közötti távolságban keringenek. Ezen túl naponta négy alkalommal nagy intenzitású kozmikus sugárzás éri őket, amikor átlépik a Van Allen-övet.

A műholdakat egyéves élettartamuk alatt tízszer nagyobb sugárzás éri, mint az alacsonyabb pályán levő hagyományos műholdakat. A sugárzás súlyos károkat okozhat az elektronikában vagy a napelemekben.

Az elődök, STRV1a és STRV1b mikroműholdak
Mindkét műholdon érzékelőket helyeztek el a világűrbeli ,,időjárás" megfigyelésére. Mérik a sugárzást, az atomi állapotú oxigént, a kozmikus port, a mikroméretű meteoritokat, illetve az ionoszféra és a villamos töltések anomáliáit. A magányos oxigénatomok különösen agresszívak, a napelemekbe vagy más felületekbe csapódva idővel meghibásodásokat okoznak, és ez az elsődleges oka a műholdak korlátozott életciklusának.

Mivel egyáltalán nem ismert, mennyi oxigénatom van szabadon, ezen a téren is fontos adatokat hozhatnak a kísérletek. Az oxigénatomok cinkoxid felületen csapódnak be, és ha a felület telítődik, 80 fokra fűtik fel, amitől az oxigén elpárolog. A világon elsőként szereltek a műholdakba lítiumion alapú elemeket. De az ikerműholdak pályára állítása mégis elsősorban az első űrbeli internetkapcsolat főpróbájaként lehet emlékezetes.

A műholdakba a Sun speciális Sparc processzorait építették. Az érzékeny komponenseket "high-Z" anyagba zárták, amely nagy protonszámú atomokból áll. Azt remélik, ez jobban leárnyékolja a kozmikus sugárzást. Az egyik műholdban a processzor az árnyékoló anyag mélyén helyezkedik el, a másikban teljesen kívül, hogy a teljesítményt és az érzékenységet össze lehessen hasonlítani.

A DERA ezenkívül kipróbál egy biztonságos, kódolt adatátviteli kapcsolatot, amely új internetes szabványokat és protokollokat is magában foglal. Az Initiative Space Communications Protocol Standards (SCPS) keretében a DERA együttműködik a NASA-val és az amerikai védelmi minisztériummal.

A kísérlet során egyszerre tesztelik az új hardvert és szoftvert. A fedélzeti számítógépeket a Földről is újra lehet programozni, és az internetes kapcsolat során rendszeresen adatokat töltenek le.

Az ilyen kapcsolat nem csak a jövőbeli Mars-missziók alkalmával lehet hasznos, de a műholdak online irányításánál is. Egy napon online beüti a hitelkártyaszámát, és a műholdnak parancsot ad, s azok lefényképezik önt - véli Nigel Wells, a DERA munkatársa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?