Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Spermachippel javítható a termékenység

2003.05.25. 15:05
Az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy mikrochipet, amely képes szétválasztani a használható és az életképtelen hímivarsejteket. Az új eszköz segítségével egyetlen chipre épített termékenységi klinikát lehetne létrehozni.
Gary Smith szülészorvos kutatónak - aki a Michigan Egyetem munkatársa - akkor jutott eszébe az ötlet, amikor a folyadékok egy érdekes tulajdonságáról szerzett tudomást, miszerint az egymás mellett futó, mikroszkopikusan szűk áramlatok ritkán keverednek össze, írta a Nature.

98 százalékos sperma

Az eljárás során ondót egy bélyeg méretű szilícium chip egyik felébe csöppentik, amelyen fél milliméternél keskenyebb sávok találhatóak. Ez után sós vizet csöppentenek a másik végébe. A két sáv találkozásánál az életképes spermiumok átúsznak a sósvíz áramlatba, miközben a sérült vagy mozgásképtelenek hátra maradnak. Egy 45 százaléknyi életképes egyedet tartalmazó emberi mintából az eljárással 98 százalék tisztaságút tudnak készíteni, amely jobban megfelel a célnak.

Smith reméli, hogy a chip segítségével az ondóból hatékonyan és gyorsan ki lehet válogatni a használható spermiumokat a mesterséges megtermékenyítés előtt. A sejtek és a folyadék szétválasztásához jelenleg nagy sebességgel keringetik az ondót, de ez a megoldás nem igazán felel meg a célnak, ugyanis a törékeny sejtek könnyen károsodhatnak.

Néhány terméketlen férfi esetében a chip segítségével ki lehet választani a több millió sejt közül azt a néhányat, amelyeket közvetlenül a petesejtbe fecskendezve létrejöhet a megtermékenyülés. Jelenleg ezt csak hosszú laboratóriumi munkával lehet elérni, ami sok türelmet igényel. „Órákon át spermák után kutatni nem túl felemelő” - mondta Smith.

Klinika a chipen

Az apró eszköz része lehet egy chipbe épített termékenységi klinikának, amely a mesterséges megtermékenyítés összes lépést képes elvégezni. David Beebe, a Wisconsin-Madison Egyetem munkatársa egy olyan chipet készített, amely egy egér petesejtjét volt képes manipulálni. Beebe szerint „a spermaválogató csak egy kis része a kirakós játéknak.”