Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Csináld-magad termékenységteszt férfiaknak

2001.09.03. 22:52
A hordozható spermaszámláló kifejlesztésének köszönhetően már nem csupán a nők privilégiuma az öntesztelő családtervezés. A csináld-magad egészségügyi teszteket tervező és forgalmazó skót Med-Direct által kifejlesztett fertilMARQ készlet lehetővé teszi, hogy a gyermeknemző képességükre kíváncsi férfiak orvosi segítség nélkül megállapítsák a spermaszámukat.
AutoMARQER lézeres sejtszámláló
A 19,99 angol fontért kínált készletet egyelőre csak az internetről lehet megrendelni, de elképzelhető, hogy a későbbiekben a gyógyszertárakban is megjelenik. A termék teljesen új módszeren alapul: a korábbi, spermaspecifikus antigéneken alapuló immunológiai tesztek túl nagy hibaszázalékkal dolgoztak, és nem adtak megbízható eredményeket, míg a fertilMARQ által alkalmazott kolorimetrikus módszer pontos sejtszám-meghatározást tesz lehetővé. Az AutoMARQER lézeres sejtszámláló a mozgó hímivarsejtek százalékos arányát, és átlagos sebességét is kijelzi.

Koedukált teszt

A Med-Direct 31,99 fontért "papás-mamás" készletet is piacra dobott, amelyben a férfi termékenységi teszt mellett a női változat is helyet kapott. A családtervező pároknak szánt BabyStart női tesztje a hagyományosnak számító módszerrel, a vizeletben található hormonok alapján állapítja meg a nők termékeny periódusait.

Hatszázan próbálták már a tesztet

A férfiak laboratóriumi termékenységtesztje a spermakoncentráció és motilitás (mozgásképesség) mikroszkópos megállapításán alapul. A WHO adatai szerint akkor áll fenn a nemzőképtelenség gyanúja, ha a hímivarsejtek száma milliliterenként 20 milliónál kevesebb, vagy több mint ötven százalékuk mozgásképtelen. Mivel azonban a nemzőképesség több más faktor feltétele is, a pozitív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek gyereke lehet. Az új tesztet már több mint hatszáz brit férfi kipróbálta, de egyelőre csupán az interneten hozzáférhető.