Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hamarosan bővíteni kell a kapacitását a magyar spermabanknak

2002.09.20. 13:40
Magyarországon is népszerű a sperma lefagyasztása, illetve bértárolása, ennek köszönhetően az ezzel foglalkozó egyetlen magántársaság, a Krio Spermabank Rt. 24 ezer minta tárolására alkalmas berendezése félig megtelt. A cég közben újabb szolgáltatással kíván a piacra lépni, ezentúl a köldökzsinórokból nyert őssejteket is tárolják majd. Ilyenformán egy-két éven belül elkezdődhet a négyéves múltra visszatekintő cég befektetésének megtérülése.
Rövidesen új, nálunk még úttörőnek számító szolgáltatással bővülhet az első s mind ez idáig egyetlen magyar magánspermabank kínálata. A Krio Spermabank Rt. ugyanis szülésnél köldökzsinórvérből nyert őssejtek lefagyasztását tervezi. Ez az eljárás nagy segítsége lehet például azoknak, akik később a vérképző szervek daganatos megbetegedésében szenvednek. A társaság a szükséges fejlesztéseket jórészt a Széchenyi pályázatán elnyert pénzből kívánja megvalósítani, a 19 millió forintból elkezdődhet az infrastruktúra fejlesztése, emellett megkezdték a tevékenységhez szükséges engedélyek megszerzését is - mondta Balogh István, a Krio Spermabank vezérigazgatója.

Félig megtelt a spermatároló

A cég egyre nagyobb lendülettel folytatja az immár hagyománynak is tekinthető tevékenységet, a sperma lefagyasztását; a 24 ezer minta tárolására alkalmas berendezése félig már megtelt. Ha az idei tendencia folytatódik, jövőre bővíteni kell a berendezés kapacitását. A Krio tevékenysége két célcsoportra terjed ki: az ügyfelek egyik része abból a körből érkezik, amely a jövőben veszélyeztetve látja nemzőképességét. A lehetséges veszélyforrások között orvosi, szakmai és egyéni megfontolások egyaránt felsorolhatóak.

Balogh eredményként könyveli el, hogy a társaságnak sikerült szerződést kötnie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, s így az támogatja a heretumorban szenvedőket. A tb által - viszonylag csekély összeggel - támogatott betegnek 15 ezer forintjába kerül a szolgáltatás. Az egyéb, nem rosszindulatú betegségben szenvedő, ám szintén orvosi beutalóval érkezőknek 37 ezer forintba, az egészségeseknek pedig 45 ezer forintot kell fizetniük az éves bértárolásért, amit évente 10 ezerrel megújítható. Az eljárás önköltsége 10-15 ezer forint. (Az összeg a fagyasztás, tárolás mellett fedezi az eljárás egyéb költségeit is.)

Ötezer forint a donornak

Az ügyfelek másik része - ők a fiatal korosztályból származnak - azért keresik fel a Krio Rt.-t, mert le akar mondani ivarsejtjeiről, illetve azokat felajánlja meddő házaspárok részére. A donornak 5000 forint átalánydíjat fizet a cég. Az eljárást hosszas orvosi, genetikai, pszichológiai vizsgálat előzi meg. A társaság ebben az esetben annyi spermiumot fagyaszt le, ami négy terhességhez elegendő. Magyarországon 150-200 ezer meddő házaspár él, 35-40 százalékuknak a férfi miatt nem lehet gyereke. Az anyagért a céghez fordulóknak 20 ezer forintot kell fizetniük. A donor kiléte titkosított - hangsúlyozta a cégvezető. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a program két évvel ezelőtti indítása óta körülbelül száz gyermek született donor igénybevételével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!