Géza
-12 °C
-4 °C

Spenót beültetésével legyőzhető a vakság

2004.05.02. 15:57
A legújabb kutatások szerint a látás bizonyos fokig helyreállítható, ha a zöldség fényelnyelő pigmentjeit a retina idegsejtjeire ültetik. A kutatók szerint a szokatlan módszer sokkal jobb megoldás, mint az elektronikus beültetések.
Az egyesült államokbeli Oak Ridge laboratóriumnál dolgozó Eli Greenbaum és munkatársai már évek óta foglalkoznak ezzel a lehetőséggel, és legújabb kísérleteikben kimutatták, hogy a beültetett növényi pigmentek hatására az emberi idegsejtek reagálnak a fényre. Az új technológiával sajnos csak korlátozottan állítható helyre a látás, például a páciensek színvakok maradnak, ennek ellenére Greenbaum úgy véli: ez sokkal jobb megoldás, mint az elektronikus beültetések.

A fejlett országokban a vakság gyakran festékes szemideghártya-gyulladás vagy a festékanyag elváltozása miatt alakul ki, és ebben az esetben az idegsejtek nem sérülnek. Azt már korábbi kísérletek kimutatták, hogy az idegsejtek stimulálásával valamilyen szinten helyreállítható a látás. Greenbaum a régebbi kísérletekben használt elektródákat úgynevezett PSI reakcióközpontokra akarja lecserélni, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a fotoszintézisben, ezek ugyanis fény hatására elektromos töltést hoznak létre, írta a New Scientist.

Beindulnak az idegek

Greenbaum és munkatársai 2001-ben spenótból kinyert PSI központokat ültettek liposzómákra, amelyek hatóanyagokat és géneket szállítanak a sejtekhez. A kutatók rájöttek, hogy a fény hatására körülbelül akkor feszültség keletkezik a liposzóma membránján, amekkora az idegsejtek működéséhez szükséges. A csoport most elvégezte a következő lépést, és a PSI központokat rákos szemsejtekre ültették, amelyek szintén reagáltak a fényre.

Néhány szakértő szerint még semmi sem bizonyítja, hogy a PSI központok az emberi szemben is működni jól működnek, és még meg kell győződni arról, hogy egyáltalán mennyi ideig működőképesek a központok, károsítják-e az idegsejteket, és okoznak-e káros immunválaszt.