Valér
4 °C
8 °C

Spermagyilkos a mobil?

2006.10.25. 15:33
További kutatások szükségesek annak eldöntésére, hogy vajon tényleg a mobilok sugárzása csökkenti-e a spermaszámot, vagy csak a mobilozók életmódja káros,

A gyakori mobilhasználat és a spermiumok pusztulása közti összefüggés a vizsgálattal nem bizonyosodott be, de egy vizsgálat aggasztó eredménye mindenképpen szükségessé teszi a további kutatásokat, írja a BBC News honlapja. Ohiói szakemberek 364 olyan férfit vizsgáltak meg, akiket éppen egy indiai termékenységi klinikán kezeltek a partnerükkel együtt.

Kiderült, hogy a megrögzött mobilozóknak, vagyis azoknak, akik naponta 4 óránál többet telefonálnak, a legkisebb az átlagos spermiumszámuk (ötvenmillió per milliliter), és nekik van a legkevésbé egészséges spermájuk. A két és négy óra közti mobilhasználat esetén a spermiumszám a vizsgált személyeknél átlagosan 69 millió per milliliter volt, és spermájuk közepesen egészségesnek bizonyult, míg azoknál, akik azt mondták, hogy egyáltalán nem mobiloznak, az átlagos spermiumszám 86 millió volt milliliterenként, és az ő spermiumuk volt a legegészségesebb.

Helytelen életmód

Dr. Ashok Agarwal, a kutatás vezetője úgy vélekedett, hogy a mobilok sugárzása úgy árthat a nemzőképességnek, hogy károsítja a génállamányt, és ezzel hat a tesztoszteron, vagy a spermiumok termelésére. Dr. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem professzora azonban kételyének adott hangot a vizsgálat eredményét illetően, mondván, hogy az ember a fülénél tartja a készüléket, és elképzelhetetlen, hogy lent, a heréknél okozzon kárt.

Szerinte inkább közvetett lehet a kapcsolat a gyakori mobilozás és a spermacsökkenés között: a sokat mobilozó emberek többnyire alig mozognak, állandóan csak ülnek, gyorséttermekben esznek és nagyobb stressznek vannak kitéve, vagyis a jelenség oka az egészségtelen életmód lehet.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft