Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Rekordméretű tintahalat fogtak

2007.02.22. 13:20
Új-zélandi halászok csütörtökön kifogták a legnagyobb ismert tintahalfaj, a Mesonychoteuthis hamiltoni egy példányát. Az állat hatalmas méreteivel megdöntötte az eddigi fogási rekordot.

A halászok antarktiszi vizeken szerettek volna sügért fogni, amikor a lény felemelkedett a mélyből, és elkezdte enni az egyik horogra akadt halat. A tintahalat végül kétórás küzdelem után sikerült a halászhajó fedélzetére húzni – tájékoztatta a Reuterst Jim Anderton, Új-Zéland halászati minisztere. A kifogott állat az első becslések szerint majdnem 12 méter hosszú, tömegét 450 kilogrammra saccolták. Ez kb. 150 kilóval több, mint az korábban kifogott legnagyobb óriáskalmár súlya.

A Mesonychoteuthis hamiltoni ennél nagyobbra, akár 14 méteresre is megnő, a belőle készült tintahalkarikák traktorgumi méretűek lennének. Az állat több száz méteres mélységben él, és mivel a tudósok igen keveset tudnak róla, a tenger egyik legtitokzatosabb teremtményének számít. A kifogott példányt az új-zélandi fővárosba, Wellingtonba szállítják, ahol a nemzeti múzeumban fogják megvizsgálni.


A halászok egy héttel azután fogták ki az állatot, hogy japán tudósok bejelentették: először sikerült lefilmezniük egy óriás tintahalat. A felvételeken szereplő faj, a Taningia danae 2 méteres hosszával törpe az óriás tintahalak között. Az igazi rekorder a Mesonychoteuthis hamiltoni, tőle alig marad el az óriáskalmárként is ismert Architeuthis.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!