Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Számítógépek fejtik meg a széttépett Stasi-iratokat

2003.11.18. 13:08
A keletnémet titkosrendőrség 1989 őszén taktikai hibát követett el. Amikor a kényes iratok eltüntetésére kirendelt iratmegsemmisítők felmondták a szolgálatot, a titokszolgák kézzel tépték össze a papírokat. A gond azzal volt, hogy a végeredményt asztalok és irodák szerinti rendben tömködték zsákokba.
Ezt a felelőtlenséget használták ki a keletnémet múltat feltáró kutatók, amikor közvetlenül a német egyesítés után megkezdték az iratok összerakosgatását.

A konstrukciós technológiák Fraunhofer intézete most a Lufthansa leányvállalatával, a Systems Grouppal közösen egy olyan automatikus puzzle-rakosgató szoftvert fejlesztett ki, amely képes a darabkákból összeállítani a széttépett Stasi iratokat.

Fóliába sajtolják

A feldolgozás első lépéseként egy-egy zsák tartalmát rétegenként kartondobozokba rakják át, majd géppel egyenként fóliába forrasztják, kódszámmal látják el és beszkennelik. Eltárolják minden egyes cafat írásminőségét, a papír színét, a grafikák és pecsétek alakját. Az új szoftver ezek alapján felismeri, hogy mi tartozik össze, és a képernyőn összetoldja az illeszkedő részeket.

A feladat gigászi méreteit jól érzékelteti, hogy a feldolgozatlan papírcafatok 16 ezer zsákban tornyosulnak, és mindegyikben mintegy kétezer széttépett papírlap van. A szoftvert kifejlesztő csapat tagja, Ottmar Bünnemeyer a dpa-nak úgy fogalmazott: a feladat egyszerre érdekes és szokatlan.

Huszonöt zsák készen van

Az automatizált feldolgozási eljárást a hét elején mutatták be Berlinben. Az ígéretek szerint a szoftver öt év alatt képes lesz összeilleszteni a fecniket. Eközben szakértők szerint egy ember egy zsákkal 82 munkanap (mások szerint egy év) alatt készülhet el. Így ha néhány százan állnának neki karikás szemmel megfejteni a papírok titikát, a teljes munkára 400 év sem volna elegendő.

Így érthető, hogy a berlini fal leomlása után 13 évvel még csak 25 zsák tartalmát sikerült rekonstruálni fáradtságos kézi feldolgozással. "Az önkény áldozatai várnak ezekre az iratokra" - jelentette ki Günter Bormann, a Stasi-iratokat kezelő hivatal tájékoztatási osztályának vezetője.

A pénzen múlik

A kereken 600 millió papírcafat között büntetőjogilag üldözendő esetekre utaló nyomok is megbújhatnak. A számítógépes feldolgozás azonban még nem eldöntött tény, a megvalósíthatósági tanulmány nyomán a várható kiadásokat is összegezni kell.

A feldolgozásra szánt pénzt a Bundestag szavazhatja meg, viszont Bormann nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy erről mikor lehet döntés. A költségekről a Stasi-iratokat kezelő hivatal szintén nem kíván nyilatkozni, de jóval kevesebbről van szó, mint a korábban emlegetett 60 millió euró, jelentette ki Christian Booß, a hivatal szóvivője.