Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Az őssejt a hosszú élet titka?

2002.07.24. 18:09
A kentuckyi egyetem egyik kutatása megállapította, hogy azok az egerek élnek a tovább, amelyek őssejtjei jobbak saját DNS-ük javításában.
Az őssejt a csontvelőben lakik és fő funkciója - az immunrendszer működtetésén kívül - az, hogy biztosítsa az új sejtek termelődését a különböző szövetekben. A kentuckyi egyetem legújabb kutatásai alátámasztják azt az elméletet, amely szerint az öregedés fő oka, hogy a szervezetben működő őssejtek egyre fogynak, míg végül nincsenek elegen ahhoz, hogy "a szerveket fiatalon tartsák".

A kentuckyi egyetem kedden nyilvánosságra hozott kutatása állatkísérletek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az öregedés kulcsa az őssejtek ellenállóképessége a DNS-t károsító tényezőkkel szemben.

"Ez új és egyelőre rendkívül vitatott koncepció" - mondta a kutatócsoport egyik tagja, Gary Van Zant a New Scientistnek. "Most azt szeretnénk megpróbálni, hogy ellenállóbb őssejtek beültetésével kitoljuk az egerek életkorát" - tette hozzá.

A 11-es utas

Van Zant és kollégái kísérleti egerek őssejtjeit különböző génkárosító tényezőknek tették ki, miközben azt figyelték, hogy a genom mely régiói a legérzékenyebbek, legkisebb élettartamúak. A kísérletek során olyan eredményekre jutottak, amelyek "feltünően egybecsengtek" azokkal a korábbi kutatásokkal amelyek szerint bizonyos gének felelősek az öregedésért. A kentuckyi tudósok a 11. kromoszómán bukkantak rá arra a génre, amelyik az őssejtek önvédelméért felelős.

"Erős bizonyítékaink vannak arra, hogy ezen a helyen található egy gén, amelyik a DNS-javításért felel" - magyarázza Hartmut Geiger, aki szintén a kutatócsoport tagja. Geiger és Van Zant szerint ez a gén felelős az őssejtek ellenállóképességéért és így az élettartamért is.

A halhatatlan egér

"Logikai kapcsolatot találtak: az őssejtek ellenállóképességét szabályozó génszakaszok ugyanott vannak, ahol eddig a hosszú életkor génjeit sejtették - vélekedett Jan Vijg texasi tudós -, de ez egyelőre csak korreláció és nem konkrét összefüggés."

A combos baromfiairól ismert amerikai állam egyetemén folytatódik kísérletezés: kérdés, hogy meddig él a mesterségesen tuningolt őssejtű egér?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?