Huba
17 °C
33 °C

Az őssejt a hosszú élet titka?

2002.07.24. 18:09
A kentuckyi egyetem egyik kutatása megállapította, hogy azok az egerek élnek a tovább, amelyek őssejtjei jobbak saját DNS-ük javításában.
Az őssejt a csontvelőben lakik és fő funkciója - az immunrendszer működtetésén kívül - az, hogy biztosítsa az új sejtek termelődését a különböző szövetekben. A kentuckyi egyetem legújabb kutatásai alátámasztják azt az elméletet, amely szerint az öregedés fő oka, hogy a szervezetben működő őssejtek egyre fogynak, míg végül nincsenek elegen ahhoz, hogy "a szerveket fiatalon tartsák".

A kentuckyi egyetem kedden nyilvánosságra hozott kutatása állatkísérletek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az öregedés kulcsa az őssejtek ellenállóképessége a DNS-t károsító tényezőkkel szemben.

"Ez új és egyelőre rendkívül vitatott koncepció" - mondta a kutatócsoport egyik tagja, Gary Van Zant a New Scientistnek. "Most azt szeretnénk megpróbálni, hogy ellenállóbb őssejtek beültetésével kitoljuk az egerek életkorát" - tette hozzá.

A 11-es utas

Van Zant és kollégái kísérleti egerek őssejtjeit különböző génkárosító tényezőknek tették ki, miközben azt figyelték, hogy a genom mely régiói a legérzékenyebbek, legkisebb élettartamúak. A kísérletek során olyan eredményekre jutottak, amelyek "feltünően egybecsengtek" azokkal a korábbi kutatásokkal amelyek szerint bizonyos gének felelősek az öregedésért. A kentuckyi tudósok a 11. kromoszómán bukkantak rá arra a génre, amelyik az őssejtek önvédelméért felelős.

"Erős bizonyítékaink vannak arra, hogy ezen a helyen található egy gén, amelyik a DNS-javításért felel" - magyarázza Hartmut Geiger, aki szintén a kutatócsoport tagja. Geiger és Van Zant szerint ez a gén felelős az őssejtek ellenállóképességéért és így az élettartamért is.

A halhatatlan egér

"Logikai kapcsolatot találtak: az őssejtek ellenállóképességét szabályozó génszakaszok ugyanott vannak, ahol eddig a hosszú életkor génjeit sejtették - vélekedett Jan Vijg texasi tudós -, de ez egyelőre csak korreláció és nem konkrét összefüggés."

A combos baromfiairól ismert amerikai állam egyetemén folytatódik kísérletezés: kérdés, hogy meddig él a mesterségesen tuningolt őssejtű egér?