Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Alkatrészgyártás '3D-nyomtatóval'

2001.09.13. 11:32
Kapcsolódók (1)
A Stratasys által szabadalmaztatott ragasztott rétegelt modellezési eljárás, melyet a köznyelv csak háromdimenziós nyomtatásként ismer, a 3D CAD fájlok alapján közvetlenül képes tárgyakat létrehozni. A NASA azt reméli, hogy egy ilyen berendezéssel azonnal pótolni lehet az ISS-en vagy a hosszú távú űrutazásokon meghibásodott alkatrészeket.
Stratasys 1600
A Stratasys által szabadalmaztatott ragasztott rétegelt modellezés (fused deposition modeling, FDM) eljárás a 3D CAD fájlokból közvetlenül képes stabil tárgyakat létrehozni. Ehhez használható polikarbonát, ütésálló ABS, gyanta és más anyagok. A Stratasys első ügyfelei közé légiközlekedési és autógyártó vállalatok és orvosiműszer-gyártók tartoznak.

Tervrajz alapján nyomtat alkatrészt

A Stratasys szerszámgépgyártó egyik ügyfele már élesben próbálhatta ki a gyors alkatrészgyártást lehetővé tevő '3D nyomtatót'. Amikor az üzemben leállt az egyik szalagos csiszológép, és emiatt a teljes termelés megbénult, a törött görgőt gyorsan legyártották a Stratasys FDM Titan prototípuskészítő-gépen. Így ahelyett, hogy pótalkatrészként napokat vártak volna az alumínium görgőre, a cseredarabot nem egészen négy óra alatt megtervezték és megépítették polikarbonátból.

Görgő tervezése CAD-ben
"A görgő modelljét egy CAD tervezőprogramban egy óra alatt megrajzoltam. Ezután polikarbonátból megépítettük az alkatrészt a Titan prototípus készítő gépen. A görgő legyártásának folyamata (rapid manufacturing) 2-3 órát vett igénybe" - mondta Kirk Moswen, az üzem gyártási igazgatója a SpaceDaily híroldal beszámolója szerint.

"Bár több csiszológép van a műhelyben, a legtöbbet közülük folyamatosan használják. Ezért fel sem merült az a lehetőség, hogy a termelés kevésbé kritikus pontján álló egyik csiszológépet állíthatnák a törés miatt leállt egység helyébe. Ennek már egy hónapja, és a megjavított gép vígan működik" - mondta az igazgató.

Ez az alkalom volt talán az első éles próbája annak, hogy az anyagépítési eljárás segítségével a helyszínen gyorsan elkészítsék a meghibásodott berendezés alkatrészét. Az érintett üzem egyike a Stratasys partnereinek, ahol a Titan 'béta tesztjét' végzik, hogy tökéletesítsék a végleges változatot. A fenti történet színhelyéül szolgáló üzem egyébként kérte nevének elhallgatását.

Űrbéli pótalkatrészt gyártanának

Működőképes kulcs ABS műanyagból
Míg földi körülmények között a rapid manufacturing szerény görgők legyártásával bontogatja szárnyait, a NASA mérnökei máris nagyobb távú elképzeléseket vázolnak fel. Azt remélik ugyanis, hogy az eljárás révén azonnal pótolni lehet az ISS-en vagy a hosszú távú űrutazásokon meghibásodott alkatrészeket.

Az űrhajósok nem vihetnek magukkal minden lehetséges pótalkatrészt, így esetleg ezzel az eljárással a földi irányítás az űrben megépíttetheti velük a hiányzó darabokat. A NASA már végzett kísérleteket a Minneapolisban működő Stratasys anyagépítő berendezésével, és biztató eredményeket értek el.

A NASA kísérleteiről a Stratasys weboldalán is beszámolnak. Ezek szerint tavaly a NASA mérnökei a Stratasys FDM (fused deposition modeling) berendezést egy különleges repülőgép fedélzetén próbálták ki, amely repülés közben hosszú másodpercekig képes szimulálni a súlytalanságot.

A NASA kutatói repülés közben sikeresen gyártottak le több tárgyat. Most azt tervezik, hogy a berendezést az egyik űrsiklóval néhány napra Föld körüli pályára viszik, és további kísérleteket hajtanak vele végre.