Hella
16 °C
28 °C

Agyonstresszelt munkavállalók

2001.02.04. 22:58
Öt munkavállaló közül négy azt tartja, hogy az utóbbi öt évben egyre nagyobb stresszel jár a munkája. Erre az eredményre jutott az Unum nemzetközi biztosítótársaság által kezdeményezett felmérés. A megkérdezettek kétharmada úgy érezte, folyamatos stressznek, lelki megterhelésnek van kitéve. 73 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, a teljesítményüket komolyan befolyásolja a stressz.
A vizsgálat eredményei több mint 1200 teljes- és részmunkaidőben foglalkoztatott személy válaszain alapulnak. Cary Cooper, a manchesteri egyetem tudományos és műszaki intézetének (Unversity of Manchester Institute of Science and Technology, UMIST) stressz-szakértője a BBC riporterének úgy nyilatkozott, hogy a stresszt eddig egy szabadnap után a munkavállalóra háruló többletmunkával azonosították.

A munkahelyi stressz fő okának a hosszú munkaidő és az autokratikus vezetési stílus kombinációja tekinthető
Cooper szerint az Unum-féle felmérés bebizonyította, hogy a munkahelyi stressz fő okának ma már a hosszú munkaidő és az autokratikus vezetési stílus kombinációja tekinthető. A megkérdezettek azt állították, hogy problémáik nagy részét megoldhatná a rövidebb munkanap és egy megértőbb főnök. Ezen kívül felvetették a hosszabb ebédszünetek és a megnyugtató masszázs bevezetését is.

A hosszú munkanapok Cooper szerint a hatékonyság helyett csak a táppénzen töltött napok számát növelik. A menedzsereknek sokkal élénkebben kellene alkalmazniuk a dicséret és a jutalom eszközét. Ezen kívül érdemes rugalmasabb munkaszerződéseket alkalmazni, hogy jobb lehessen a szabadidő és a munka közti egyensúly - véli a stressz-szakértő.

A biztosítási adatok egyébként világosan mutatják, hogy az elmúlt hét év alatt 40 százalékkal többen panaszkodtak krónikus fáradtságra, a mentális és pszichológiai panaszok száma pedig 88 százalékkal nőtt.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft