Árpád
-2 °C
4 °C

Rákot okozhat az orális szex

2007.05.10. 14:04
Amerikai kutatatók kimutatták, hogy az orális szex jelentős kockázati tényező a torokrák kialakulásában. A betegség két és félszer nagyobb eséllyel jelentkezik azokban, akik életükben több mint öt férfinak szereztek örömet a szájukkal.

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatói a humán papillomavírus (HPV) vizsgálata közben arra az eredményre jutottak, hogy az orális szex növeli a torokban, illetve a mandulák környékén a rákos daganatok kialakulásának esélyét. Az elsődleges cél a HPV-vírusfertőzés és a rák kialakulása közti összefüggés felderítése volt. A kutatás kimutatta, hogy a HPV-vel megfertőződött embereknél a torokrák 32-szer gyakrabban alakul ki, mint a nem fertőzött alanyoknál (a vírus legagresszívabb válfaja, a HPV-16 esetében az arány 56-szoros).

Több partner, nagyobb kockázat

A HPV könnyen terjed orális szex útján, ezért az orvoscsoport a kutatás alanyainak szexuális szokásaira is rákérdezett. Mint kiderült, azoknál, akik ötnél több partnerrel próbálták ki az orális szexet életükben, a torokrák két és félszeres eséllyel alakult ki; egy és öt partner között pedig kétszeres volt a kockázat azokhoz képest, akik ilyen szempontból szűzek maradtak.

Óvszer vagy oltás

A kutatók az óvszer használatát javasolják a fertőzés elkerülésére, illetve a Gardasil nevű HPV elleni vakcinát. A tanulmányban felvetődött a védőoltás kötelezővé tétele is kamaszlányok számára.

A kutatás a HPV mellett kockázati tényezőként hozta ki az alkoholfogyasztást és a dohányzást is – ezek mellett a torokrák kockázata nagyjából háromszoros. Amerikai felmérések szerint ma a torokrák kialakulásának esélye a felnőtt lakosság körében kettő a százezerhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?