Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Rákot okozhat az orális szex

2007.05.10. 14:04
Amerikai kutatatók kimutatták, hogy az orális szex jelentős kockázati tényező a torokrák kialakulásában. A betegség két és félszer nagyobb eséllyel jelentkezik azokban, akik életükben több mint öt férfinak szereztek örömet a szájukkal.

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatói a humán papillomavírus (HPV) vizsgálata közben arra az eredményre jutottak, hogy az orális szex növeli a torokban, illetve a mandulák környékén a rákos daganatok kialakulásának esélyét. Az elsődleges cél a HPV-vírusfertőzés és a rák kialakulása közti összefüggés felderítése volt. A kutatás kimutatta, hogy a HPV-vel megfertőződött embereknél a torokrák 32-szer gyakrabban alakul ki, mint a nem fertőzött alanyoknál (a vírus legagresszívabb válfaja, a HPV-16 esetében az arány 56-szoros).

Több partner, nagyobb kockázat

A HPV könnyen terjed orális szex útján, ezért az orvoscsoport a kutatás alanyainak szexuális szokásaira is rákérdezett. Mint kiderült, azoknál, akik ötnél több partnerrel próbálták ki az orális szexet életükben, a torokrák két és félszeres eséllyel alakult ki; egy és öt partner között pedig kétszeres volt a kockázat azokhoz képest, akik ilyen szempontból szűzek maradtak.

Óvszer vagy oltás

A kutatók az óvszer használatát javasolják a fertőzés elkerülésére, illetve a Gardasil nevű HPV elleni vakcinát. A tanulmányban felvetődött a védőoltás kötelezővé tétele is kamaszlányok számára.

A kutatás a HPV mellett kockázati tényezőként hozta ki az alkoholfogyasztást és a dohányzást is – ezek mellett a torokrák kockázata nagyjából háromszoros. Amerikai felmérések szerint ma a torokrák kialakulásának esélye a felnőtt lakosság körében kettő a százezerhez.