Gusztáv
-4 °C
1 °C

Életet menthet a sugárgyógyszer

2003.05.27. 08:40
Amerikai kutatók szerint nukleáris terrortámadás esetén a kivédhető a közvetlen hatás egy része. A "HE2100" nevet viselő gyógyszer a csontvelôi őssejteket stimulálja, és nem kell előre beszedni. A sugárbetegség egyik hatása, hogy gyengül az immunrendszer, mert a sugárzás tönkreteszi a fehérvérsejteket termelő csontvelőt.
Egy "piszkos bomba" robbanása, egy működő atomerőmű elleni terrortámadás vagy egy atombaleset után három hullámban arat a halál. Az események közvetlen közelében tartózkodókkal a rendkívüli lökéshullám és a hőhatás végez.

A távolabb tartózkodók az őket érő erős sugárzás miatt fellépő elváltozások következtében rövid időn belül meghalnak. Főleg egy sűrűn lakott városban ez a második csoport sokkal nagyobb lehet, mint a közvetlen áldozatok száma.

Kiszámíthatatlan a hosszú távú hatás

Akik még távolabb tartózkodnak, azokat még kevesebb közvetlen sugárzás éri, viszont a szervezetük a lecsapódó por, az ivóvíz és az élelem révén radioaktív izotópokat vesz fel, a hosszú távú hatásokba halnak bele. Rákosok lesznek, mert a sugárzás az örökítőanyagot is károsítja, emlékeztet a New Scientist.

Az amerikai hadsereg megbízásából a Hollis-Eden gyógyszerkutató cégnél kifejlesztett gyógyszer egereken végzett kísérletekben rendkívül jó eredményeket hozott.

Az őssejtek fenntartják az immunrendszert

A kifejlesztői szándékai szerint képes csökkenteni a szervezet rövidtávú károsodását, vagyis az áldozatok második csoportja számára van jelentősége. A sugárbetegség legyengíti az immunrendszert, mert a sugárzás tönkreteszi a fehérvérsejteket termelő csontvelőt. Ezek az áldozatok ártalmatlan betegségek, például nátha következtében halnak meg.

A "HE2100" nevet viselő gyógyszer stimulálja a csontvelôi (hemopoietikus) őssejteket, és a falósejtek nagyobb arányú termelésére sarkallja őket. Így a remények szerint sértetlen maradhat az immunrendszer. A gyógyszer egyaránt alkalmas a megelőzésre és az akut ellátásra. Ha a klinikai kísérletekben sikerül igazolni ezt a hatást, a hatóanyag 2005-ben megkaphatja a szükséges engedélyeket.

Utólag alkalmazva is hatékonynak látszik

"A gyógyszer költséghatékony kezelés alapja lehet, amely jelentősen képes javítani a túlélési esélyeket" - jelentette ki Dwight Stickney, a Hollis-Eden onkológus orvos-igazgatója.

Ha a gyógyszer nincs mérgező hatással az emberekre, valóban hasznos lehet. Ráadásul a korábbi sugárbetegség-gyógyszerekkel ellentétben a HE2100 akkor is hatásosnak tűnik, ha a sugárterhelés után alkalmazzák, mondta Bill McBride, a California egyetem onkológusa.

A Hollis-Eden kutatási részlegét vezető Chris Reading szerint a HE2100-ből tetszőleges helyszínen lehet készleteket tárolni, és így a támadást követően azonnal alkalmazni lehet. Még azelőtt megkezdhetnék a sugársérültek kezelését, hogy mentőosztagok vagy katonai csapatok érkeznének a szennyezett térségbe.

Mindegyik egeret megvédte

Az amerikai fegyveres erők marylandi radiobiológiai kutatóintézetében a besugárzást kapott egerek közül valamennyi életben maradt, amelyik előzetesen HE2100-t kapott, a kontrollcsoportban viszont valamennyi példány elhullott.

Más tesztek során nem emberszabású majmok kettő-négy órával a sugárterhelést követően kapták meg a gyógyszert. A HE2100-t nem kapott főemlősök felénél súlyosan lecsökkent a fehérvérsejtek száma. A főemlősökben nem mutatkozott mellékhatása a gyógyszernek, és Reading szerint bizonyos, hogy biztonságos lesz az emberi alkalmazása. Embereket azonban nem lehet kísérleti célból sugárzásnak kitenni, így a hatékonyságát állatkísérletekben, biztonságos alkalmazását pedig embereken mutatják meg.

Az ellen nem véd

Ugyanakkor a HE2100 még akkor sem véd meg sugárbetegség valamennyi rövidtávú hatásától, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket. Például a magas sugárdózis halálos kimenetelű elváltozásokat okozhat a tüdőben és az agyban is.

Szintén valószínűtlen, hogy védeni tudna a hosszú távú hatások, például a rák ellen. Viszont egy terrorista támadás esetén a kései ártalmak mérlegelése nem lesz annyira fontos, mint a magas sugárdózisnak kitett személyek megmentése, mondta Bill McBride.