Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Napfény hajtja majd az űrvitorlást

2002.05.23. 16:40
A Planetary Society és a Carl Sagan özvegye által alapított Cosmos Studios egy magánvállalkozás keretében, augusztusban akarja az űrbe juttatni az első olyan űrvitorlást, amelyet kizárólag a Nap fénye hajt előre.
A Nap ugyanazt a szerepet tölti majd be, mint a tengereken a szél. A technológia ultra vékony, tükörszerű napvitorlákon alapul, amelyek a napfény egyes részecskéit fogják csapdába ejteni. A fejlesztők szerint a fotonok átadják majd az energiájukat a vitorláknak, és előremozdítják az űrhajót. Az űrhajó egy orosz tengeralattjáróról indított rakétával fog eljutni a világűrbe, majd a vitorláit kibontva néhány hétig illetve hónapig fog a Föld körül keringeni.

Sikeres tesztek

Dr. Louis Friedman, a Planetary Society főigazgatója elmondta, hogy az orosz rakéta előzetes tesztjei sikeresek voltak. Bizony: az űrben is költséges az utazás, nem csak a földön. Ezért aztán a ma használt üzemanyagot - a hidrazint - is felváltják egy különleges nitrogén-sóval. A Floridai Egyetem kémikusainak volt az ötlete e megoldás. Szerintük a nitrogén sójának az általuk megtalált formája kétszer annyi energiát képes elraktározni, mint a hidrazin, így kisebb és könnyebb járműveket lehet majd építeni.

Hiányzik a fele üzemanyag

Az új üzemanyaggal csupán egyetlen gond van, amint Rodney Bartlett közölte: a molekulának még csak az egyik felét sikerült előállítani. Az N5+ két N2 molekulából áll, melynek végeit egy nitrogén atom köti össze. A Floridai kémikusok szerint az N5- egy ötatomos gyűrű lesz, hasonlóan a negatív töltésű szénatomokból felépített, úgynevezett pentadienil gyűrűhöz. Laura Gagliardi, a Bolognai Egyetem munkatársa, és Pekka Pyykko, a Helsinki Egyetem munkatársa azt javasolták, hogy N5-molekula létrehozásakor fém vegyületeket is használjanak föl, például titán vagy cirkónium atomokat, melyeket a gyűrűk közé iktathatnának be.