Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Sárkányokra vadászott a hobbit

2005.10.12. 15:40
Kutatók kilenc hobbit maradványait találták meg Indonéziában, alátámasztva azt az elméletet, amely szerint apró emberek éltek Földünkön 12 ezer évvel ezelőtt.

Alig egy éve jelentették be tudósok, hogy megtalálták egy alig egy méter magas ember maradványait. Akkor még nem lehetett tudni, hogy mit is fedeztek fel tulajdonképpen – egy ismeretlen fajt, vagy egy mikrokefáliás (kisfejűségben szenvedő) pigmeus maradványát. Sokan azonban már akkor is elvetették annak lehetőségét, hogy a lelet örökletes betegségben szenvedett volna.

Még többen vannak

Most Ausztrál tudósok bejelentették, hogy további kilenc apróság tetemét találták meg, ami bizonyítja, hogy önálló fajról van szó. A korábbi lelethez hasonlóan a most megtalált példányok is egy méter magasak voltak, amíg éltek, agyuk pedig grapefruit-méretű volt. Bár a hobbitember agyából semmi sem maradt, a kutatók a koponya belsejének vizsgálata alapján megállapíthatták agyi struktúrájának jellegzetes vonásait.

A washingtoni kutatók a National Georgraphic Society segítségével megszerezték a koponya másolatát, aztán komputeres tomográfiával és 3D-s modelleken tanulmányozták a koponyaüreget. Ezt összehasonlították a modern emberével, a csimpánzéval és a homo erectuséval. Az emberi koponyák között mikrokefáliás személy és pigmeus koponyája is volt, írta a New York Times.

A leletek agya leginkább a Homo erectuséhoz hasonlított - vagyis elég fejlett volt, és magas rendű gondolkodási funkciókkal is rendelkezett. A hobbit testi arányai azonban jobban hasonlítottak az Australopitecuséhoz, mint egy kicsinyített Homo erectuséhoz.

Mindenevő

A vizsgálatokból kiderült, hogy a Tolkien népszerű fantasyjének protagonistáiról elnevezett hobbit az emberszabásúak családjába tartozik. Nevét lakhelyéről, Flores szigetéről kapta, így lett Homo floresiensis.

A korábban talált nő maradványai 18 ezer, a mostani leletek 12-95 ezer évesek. A hobbitok életük során számtalan viszontagságon mentek keresztül, apró elefántokra, gigantikus patkányokra és komodói sárkányokra vadásztak, az elejtett vadak húsát pedig megsütötték.

A felfedezésből következik, hogy még a közelmúltban is létezett több emberfaj párhuzamosan, ráadásul megeshet, hogy nem a Homo floresiensis az egyetlen kortársunk volt: a tudósok reménykednek, hogy kitartó kutatással további fajokat is felfedezhetnek.