Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izzadó próbababák

2002.06.24. 17:03
Hongkongi tervezők olyan találmánnyal álltak elő, mely a jövőben nagyban segítheti a ruhatervezők munkáját. Az új próbababa ereiben 37 fokos víz csörgedez, szimulált kánikula esetén folyadékot ereszt a kényes helyeken.
Az izzadó, mozgó és emberi testhőmérséklettel rendelkező próbababa nagyban segítheti a ruhatervezők munkáját. Az alkotók szerint találmányuk elsősorban a katonai és sportruházat világában hozhat nem várt fejlődést, de a szkafanderek tervezésénél is hasznos lehet.

Dinamika

Jintu Fan és Yisong Chen, a hongkongi műszaki egyetem Textil- és Ruhatechnológiai Intézetének munkatársai szerint a modern ruhatervezők számára nagyon lényeges annak ismerete, hogy miként vezeti el, valamint hogyan szigeteli a hőt és a nedvességet a ruházat. "Ez a próbababa rendkívül hasznos lesz a hő és a nedvesség dinamikájának megfigyelésében, és annak jobb megértésében, hogy miként játszódnak le ezek a folyamatok az emberi test és a környezet között" - mondta Fan.

Szimulált verejték és szenzorok

A prototípus állandó, 37 fokos "testhőmérsékletet" tart fenn, a benne elhelyezett csövekben keringő meleg víz segítségével. A hagyományos modellekkel ellentétben ezen a babán számos testhelyzet beállítható, több lehetőséget és részletesebb információkat biztosítva így a ruhatervezőknek. A próbababáról három bőrt lehet lehúzni, ezek biztosítják a verejtékezés szimulációját. A külső réteg vízáteresztő, a legbelső pedig vízálló. A baba izzadását a középső réteg kontrollálja, ez ugyanis csak pára formájában engedi át a nedvességet.

A hőmérséklet emelkedése esetén a középső réteg alatt tárolt víz párologni kezd, és a baba nekiáll verejtékezni. A bőr cserélhető, így lehetőség van különböző porózusságú rétegek használatára is. A próbababán nedvesség- és hőmérsékletmérő szenzorok vannak elhelyezve, így objektíven mérhető, hogy az adott ruha miként reagál az izzadásra. Fan szerint a tesztek során találmányuk nagy pontosságról és megbízhatóságról tett tanúbizonyságot.