Piroska
3 °C
4 °C

Izzadó próbababák

2002.06.24. 17:03
Hongkongi tervezők olyan találmánnyal álltak elő, mely a jövőben nagyban segítheti a ruhatervezők munkáját. Az új próbababa ereiben 37 fokos víz csörgedez, szimulált kánikula esetén folyadékot ereszt a kényes helyeken.
Az izzadó, mozgó és emberi testhőmérséklettel rendelkező próbababa nagyban segítheti a ruhatervezők munkáját. Az alkotók szerint találmányuk elsősorban a katonai és sportruházat világában hozhat nem várt fejlődést, de a szkafanderek tervezésénél is hasznos lehet.

Dinamika

Jintu Fan és Yisong Chen, a hongkongi műszaki egyetem Textil- és Ruhatechnológiai Intézetének munkatársai szerint a modern ruhatervezők számára nagyon lényeges annak ismerete, hogy miként vezeti el, valamint hogyan szigeteli a hőt és a nedvességet a ruházat. "Ez a próbababa rendkívül hasznos lesz a hő és a nedvesség dinamikájának megfigyelésében, és annak jobb megértésében, hogy miként játszódnak le ezek a folyamatok az emberi test és a környezet között" - mondta Fan.

Szimulált verejték és szenzorok

A prototípus állandó, 37 fokos "testhőmérsékletet" tart fenn, a benne elhelyezett csövekben keringő meleg víz segítségével. A hagyományos modellekkel ellentétben ezen a babán számos testhelyzet beállítható, több lehetőséget és részletesebb információkat biztosítva így a ruhatervezőknek. A próbababáról három bőrt lehet lehúzni, ezek biztosítják a verejtékezés szimulációját. A külső réteg vízáteresztő, a legbelső pedig vízálló. A baba izzadását a középső réteg kontrollálja, ez ugyanis csak pára formájában engedi át a nedvességet.

A hőmérséklet emelkedése esetén a középső réteg alatt tárolt víz párologni kezd, és a baba nekiáll verejtékezni. A bőr cserélhető, így lehetőség van különböző porózusságú rétegek használatára is. A próbababán nedvesség- és hőmérsékletmérő szenzorok vannak elhelyezve, így objektíven mérhető, hogy az adott ruha miként reagál az izzadásra. Fan szerint a tesztek során találmányuk nagy pontosságról és megbízhatóságról tett tanúbizonyságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!