Alfréd
-2 °C
2 °C

Testszag riaszthatja a szúnyogokat

2003.03.31. 11:55
Emberi testszag begyűjtésével és tanulmányozásával akarnak rovarriasztó szereket kifejleszteni skót kutatók. Az államilag támogatott kutatás célja az, hogy környezetbarát módon tudják távol tartani a skót felföldek látogatóinak életét megkeserítő vérszívó legyet az emberektől.
Rovarriasztó, de környezetbarát testszagot keresnek

Az Aberdeen Egyetem kutatói olyan embereket keresnek, akik mágnesként vonzzák magukhoz a vérszívókat és minden nyáron sok csípést szereznek, illetve olyanokat, akik sikeresen távol tartják ezeket a rovarokat. A kísérleti személyek testszagának elemzésével azt akarják kideríteni, milyen szaganyagok riasztják a szúnyogokat.

Jenny Mordue zoológus professzor, a kutatócsoport vezetője reméli, hogy az általuk kifejlesztett rovarriasztó olyan szúnyogok ellen is hatékony lesz, melyek nem csak csípésükkel jelentenek kellemetlenséget, hanem komoly betegségeket, például a maláriát hordoznak. Mordue elmondta: "a kutatás fő célja olyan módszereket találni a rovarok távoltartására, amelyek nincsenek hatással a környezetre."

A kellemetlen rovarok turizmusra gyakorolt hatását lehetetlen megállapítani, ugyanakkor számos anekdota szól olyan felföldi táborozásokról, amelyek során egész turistacsoportokat üldözött el a váratlanul megjelenő rovarfelhő.

A skótok egyébként évszázadok óta keresik a vérszívók ellenszerét; próbálkoztak már növényi kivonatokkal, szagos karpántokkal és maszkokkal, borotválkozás utáni arcszesszel, ám ezek közül egyik sem bizonyult tökéletes megoldásnak. Félmillió vérszívó két négyzetméteren

A fő bűnös a Culicoides impunctatus nevű kétszárnyú rovar, a szúnyog egyik kellemetlen rokona. A rovarok minden nyáron hatalmas felhőket alkotva gyülekeznek, áldozatokra várva. Az Edinburgh Egyetem kutatói egy két négyzetméter alapterületű csapdával egyetlen éjszaka alatt félmillió legyet gyűjtöttek össze. A hímek ártalmatlanok, ugyanis növényi nektárral táplálkoznak, a nőstények azonban vérszívók.

Mordue és kollégái már kifejlesztettek néhány forradalmian új eljárást az önkéntes kísérleti alanyok testszagában megtalálható illékony vegyületek elkülönítésére. A szagmintákat egy szélcsatornában egy csoport rovar felé terelik, majd megfigyelik a vérszívók reakcióit. A hatékony rovarriasztó szagokat később tovább finomítják a gáz részekre bontásával.

A végső ütközet mindent eldönt

A végső tesz során a riasztó anyagot egy olyan ember karjára spriccelik, aki egyébként vonzza a vérszívókat, majd összeeresztik az illetőt az ellenséggel. A kutatók csak egy ilyen mindent eldöntő ütközeten bizonyosodhatnak meg a szer valódi hatékonyságáról.