Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az igaz szerelem befolyásolja a szaglást

2009.01.07. 16:15
Amikor az ember szerelmes, minden olyan másnak tűnik - többek között azért is, mert megváltozik a szaglása. Egy kanadai kutatócsoport vizsgálata szerint a fülig szerelmes nők nehezen ismerik fel férfiismerőseik testének illatát, de partnerükét továbbra is azonosítani tudják.

Régóta ismert, hogy a testszagok komoly szerepet játszanak a szexuális vonzódásban, de a kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy a szerelem hogyan befolyásolja a szagérzékelést és -feldolgozást.

Szagold meg a hónaljam!

Ahhoz, hogy a fenti kérdésre választ kapjanak, Johan Lundström és Marilyn Jones-Gotman, a montreáli McGill Egyetem munkatársai húsz fiatal nővel és szerelmükkel töltettek ki egy a szerelem szintjének megállapítására szolgáló kérdőívet. A kérdőív kitöltése után minden, a kísérletben szereplő nő szerelme, valamint férfi és női barátai kaptak egy-egy, a hónaljában izzadtság-felfogó párnával felszerelt pamut pólót. Azt viselték hét éjszakán át.

Szerelmi próba

A kísérlet következő lépéseként arra kérték a nőket, hogy szagolják végig az egyhetes, izzadt pólókat, és három közül válasszák ki a szerelmükét, majd másik három közül az egyik barátjukét.

Az kísérlet eredményeként kiderült, a szerelem mélysége nem befolyásolta a nők azon képességét, hogy felismerik-e partnerük, vagy nőnemű barátjuk pólóját. Azt azonban igen, hogy más férfiak szagát azonosítják-e. A kevésbé szerelmes nők azonban nehezebben tudták megkülönböztetni férfi barátaik illatát az idegenekétől.

Csak te vagy nekem!

A kutatók szerint ez az eredmény az eltérítési elmélettel magyarázható, amely szerint ha az ember szerelmes, kevésbé figyel fel más, potenciális udvarlókra. Korábbi agyi vizsgálatok kimutatták, hogy a szerelmesek sokkal jobban figyelnek egymásra. A nekik, egymásról mutogatott képekre sokkal fókuszáltabb reakciókat adtak, mint például ellenkező nemű barátaikról készültekre, írja a New Scientist.

Lundström következő kísérletében azt vizsgálja, mi történik a szerelmesek agyában, amikor megérzik partnerük, barátaik és ismeretlenek szagát. "Nem vagyok szerelemguru. A kutatás lényege, hogy az agy szagfeldolgozási mechanizmusait vizsgáljam" - fogalmazott. Mi viszont arra vagyunk kíváncsiak, mennyire szerelmes ön!