Emma
9 °C
26 °C

Tűzoltáshoz használhatják a száraz vizet

2004.04.15. 12:17
A Tyco vállalat tűzvédelmi és biztonsági fejlesztésekkel foglalkozó részlegének kutatói által megalkotott vegyület a víz minden tulajdonságával rendelkezik, egyet kivéve. A "Sapphire"-nek elnevezett vízszerű anyag nem nedves.
A Sapphire-t tűzoltáshoz használják majd, a fejlesztők szerint azonban a nagy erejű vízsugárral ellentétben ez sokkal kisebb károkat okoz a tűzeset helyszínén. Az anyagot csütörtök reggel mutatták be a nyilvánosság előtt az amerikai ABC csatorna reggeli műsorában, a Good Morning America-ban. Dave Pelton, a Tyco kutatója különböző tárgyakat ejtett egy Sapphire-rel telített tartályba, majd kis idő elteltével kivette őket az anyagból. Minden egyes tárgy, amely elmerült Sapphire-ben, szárazon került elő, még a könyvek is. Az elektronikus berendezések nem sérültek, és semmiféle meghibásodást nem tapasztaltak a televíziós műsor vezetői.

Műtárgyak, gyűjtemények védelmében

A Sapphire-t épületek oltásánál használhatják. A tűz esetén automatikusan bekapcsolódó oltórendszerekben Sapphire-t tárolnának, s azt permeteznék víz helyett a lángokra. "A műalkotások, gyűjtemények védelmére kitűnő ez az anyag. Múzeumokban és könyvtárakban nagyszerűen ki lehet majd használni a benne rejlő lehetőségeket" - nyilatkozta Pelton.

A Sapphire előtt is kísérleteztek alternatív tűzoltó folyadékokkal, de ezek mindegyike rendkívül káros hatással volt az ózonrétegre. A Tyco fejlesztése azonban környezetvédelmi szempontból is helytálló - mondta a kutatás vezetője, Dave Pelton.